x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Garda Financiara - Greva de un milion de euro pe zi

Garda Financiara - Greva de un milion de euro pe zi

de Vali Blanaru    |    22 Mai 2006   •   00:00
Garda Financiara - Greva de un milion de euro pe zi

Greva functionarilor din Garda Financiara aduce pierderi la bugetul de stat de peste un milion de euro pe zi, iar sapte-opt cazuri de evaziune fiscala pe zi nu mai ajung in fata procurorilor. Seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sebastian Bodu, crede ca anumiti functionari ai ANAF ar trebui sa aiba un statut special, pe masura responsabilitatilor de control pe care le au.

Vineri 19 mai, ora 16:00. Printre relatari despre gripa aviara si recuperarea presedintelui Basescu, isi face loc o stire socanta: Gigi Becali, finantatorul Clubului de fotbal Steaua, a castigat procesul cu ANAF si sechestrul pe averea sa a fost ridicat.

In biroul sau, Sebastian Bodu, presedintele institutiei, priveste stirile de la televizor. Probabil ca ar fi preferat sa fie singur in acele momente, dar si-a respectat promisiunea facuta cu o zi inainte de a ne acorda un interviu. Decizia instantei l-a marcat si refuza sa faca orice comentariu pe aceasta tema.

Sebastian Bodu:Despre ce vreti sa vorbim?

Jurnalul National: Cand am plecat din redactie venisem pentru greva functionarilor. Au venit insa evenimentele peste noi. Cum comentati decizia instantei in cazul Becali?
Puteti sa ma intrebati despre orice, dar in acest moment imi este prea greu sa vorbesc despre asta.

Sa revenim la greva. Sustineti punctul de vedere al protestatarilor?
Nu sunt de acord cu intreruperea lucrului, dar le sustin revendicarile. Salariatii Garzii Financiare au nevoie de un statut aparte, de sporuri si salarii suplimentare. Nu poti compara munca unui om care face control cu cea a unui functionar care sta la birou. ANAF are 30.000 de functionari, din care 800 sunt la Garda Financiara, iar 50 sunt inspectori antifrauda de la Fisc. Nu se poate sa existe un statut global, sa-i situezi pe acesti oameni la acelasi nivel cu functionarii publici din Guvern sau din alte ministere. Se vorbeste despre coruptia din structurile de control, dar nu o poti combate cu ore suplimentare, salarii reduse, inspectori care sa nu aiba uniforme in dotare sau arme. Oamenii acestia au nevoie de un statut corepunzator activitatii lor. Va trebui sa ne hotaram ce facem cu aceasta institutie: o desfiintam sau o facem mai puternica?

Ce pierderi aduce la bugetul de stat aceasta greva?
Am facut un calcul bazat pe rezultatele globale inregistrate anul trecut. In medie, pe zi, Garda face amenzi, confiscari de 350.000 de euro pe zi, constatari de prejudicii pentru cauzele penale de peste 700.000 de euro pe zi si transmite sapte-opt sesizari de evaziune fiscala Parchetului. Faceti si dumneavoastra calculul cat se pierde in fiecare zi de la buget. Poate parea putin, la prima vedere, dar daca aceasta greva continua, incasarile vor scadea. Iar in momentul in care resursele bugetare vor scadea, vor trebui gasite alte venituri si se va vorbi iar de majorarea TVA sau a cotei unice. Nu asta ne dorim, dar acestea sunt consecintele care pot aparea.

Vorbeati de functionari corupti, dar si de cresterea incasarilor bugetare? Credeti ca statutul special pe care il vor avea functionarii este un pas pentru reducerea coruptiei?
Nu poti generaliza, sa spui ca toti functionarii sunt corupti. Eu cred ca majoritatea vilelor s-a construit in urma cu cativa ani. Am semnale din partea mediului privat ca atitudinea controlorilor s-a schimbat. Au invatat sa fie civilizati, sa spuna "Buna-ziua!", sa-si faca treaba fara sa ceara spaga. Daca nu se va gasi o modalitate de stimulare a celor corecti, care-si fac treaba, cred ca vor pleca in mediul privat.

Seful negocierilor

Cat credeti ca o sa mai dureze greva?
Am discutat si ieri (n.r. - joi), si astazi (n.r. - vineri). Ministrul Finantelor m-a desemnat sa continui negocierile cu sindicalistii.

V-a dat si instrumente de negociere? Aveti un buget in care sa va incadrati?
Nu. Ce pot sa fac? Ma doare ca este greva. Pe de o parte stiu ca au dreptate, dar pe de alta vad cat se pierde. La sfarsit, cand o sa se traga linie, sa spunem ca greva asta va dura un an de zile. Ia inmultiti cu 360 de zile sa vedeti cat se pierde. Si atunci, ANAF o sa fie de vina ca nu a colectat bani la buget.

Ce veti face, doar sunteti liderul negocierilor?
Sa cad in genunchi si sa-i rog sa inceteze protestul? Eu le sustin revendicarile. O negociere a unui conflict de munca presupune si compromisuri de ambele parti, voi ati cerut atat, eu nu va pot da decat atat. Eu am semnat statutul lor, sunt de acord cu ce vor ei acolo. Daca cineva spune ca cererile sunt exagerate, cu argumente, ar trebui sa-si asume raspunderea, sa mai taie din aceste cifre. Sa spuna ca "aveti prea mult fata de restul functionarilor".

Pai, a spus-o mai voalat ministrul Vladescu...
Intrebati-l pe domnul Vladescu ce a vrut sa spuna. Eu nu cred in argumente de genul «nu pot sa dau la 30.000 de oameni», pentru ca nu poti sa compari profesii diferite cu riscuri diferite.

Arierate

Ce se intampla cu datoriile istorice? Din datele ANAF reiese ca cei mai mari datornici la bugetul de stat au ramas societatile de stat.
Recuperarea arieratelor nu intra numai in sarcina ANAF, sunt si alte ministere care trebuie sa faca reforma. Dau exemplul societatii Termoelectrica. Eu pot sa pun sechestru, sa o scot la vanzare, dar nu imi garanteaza nimeni ca cel care o cumpara ii va pastra obiectul de activitate si ca nu o va inchide pentru a folosi terenurile in scop imobiliar. In acest caz, avem nevoie de sprijinul Ministerului Economiei, asa cum in cazul datoriilor CFR avem nevoie de sprijinul Ministerului Transporturilor.

ANAF a transmis semnalul ca nu mai sunt pasuite datoriile la zi, care faceau sa se acumuleze arierate. Am reusit sa vindem trenurile inactive ale CFR, locomotive si vagoane, si am obtinut pentru ele 16 milioane de euro, un pret de 4 ori mai mare decat cel evaluat. Am mai vandut doua termocentrale (Ianca si Borezesti 2) si pregatim vanzarea CET 2 Oradea pentru care ne asteptam sa obtinem o suma similara cu cea de la CFR. Am transmis un semnal clar ca nu ii mai pasuim sa cumuleze alte datorii la buget. In plus, am reusit executarea silita a celor obligati, in solidar cu debitorul.

Averi nejustificate

Un alt subiect controversat este propunerea legislativa de impozitare a averilor ilicite...
A fost o confuzie, averile ilicite se confisca, iar cele nejustificate vor fi impozitate cu 16%, tocmai pentru ca la acel stadiu nu putem demonstra ca sunt ilicite. Am zis ca sa luam niste bani de la unii care probabil ca au facut evaziune fiscala, dar care nu au fost inca dovediti. Iar sarcina dovedirii revine Justitiei, care trebuie sa se pronunte pentru confiscarea averilor. Dar pana acolo va dura mult.

Acum proiectul este in dezbatere si imi doresc sa intruneasca un sprijin politic si sa fie promovat separat.

S-a propus infiintarea acelei Agentii care sa functioneze ca departament in cadrul ANAF, deoarece exista posibilitatea de impozitare a averilor nejustificate, dupa care, daca ANAF descoperea indicii ca acestea ar fi ilicite, sa se adreseze Justitiei pentru recuperarea datoriilor. Aceasta decizie ar fi strarnit conflicte de interese cu alte institutii ale statului. Cred ca ar fi normal ca Agentia sa fie separata, iar impozitarea sa se faca pentru toata lumea, nu numai pentru cei care depun declaratii de avere.

Este nevoie de intelegere din partea opiniei publice. Au avut loc interpretari eronate ale sintagmei "impozitarea averilor nejustificate", egal "justificarea averilor ilicite". Nu o sa facem nimic in ritmul asta. Eu am facut proiectul de Lege, astept sa-l vad in Guvern sau in Parlament.

E vreo posibilitate ca lucrul acesta sa se intample in viitorul apropiat?
Mi-as dori sa-l vad. Dar nu stiu. Multi nu au inteles ce e impozitarea averilor nejustificate, iar altii, la fel de multi, vad in acest lucru un atac la propria persoana.

Sunt persoane direct interesate?
Probabil ca da. Nu pot sa-mi dau cu presupusul, astept sa vad cum iese actul din Parlament.

Evaziunea din fotbal

Un alt dosar greu pe care il aveti in lucru este cel al transferului lui Mutu? Au ajuns documentele pe care le-ati cerut din Italia?
Am solicitat documente din Italia. Ma gandesc ca dupa scandalul lor cu fotbalul au realizat amploarea fenomenului de incalcare a legii si ne vor pune la dispozitie documentele.

Nu le-au trimis inca?
Nu. Au la dispozitie sase luni sa o faca. Si putem avea surpriza sa spuna ca nu au nimic.

Se stie valoarea contractului de transfer?
Avem doar datele vehiculate in presa. Cu ele nu ma pot duce in instanta. Am nevoie de contract, pentru a ajunge acolo. Si sper sa-l obtin de la clubul italian, care e obligat sa-l inscrie in contabilitate.

Aveti vreo posibilitate de urgentare a lucrurilor?
Ma gandesc sa ma duc la Consulatul Italiei, sa le explic ca este un caz important, poate autoritatile italiene ne vor ajuta.

S-a recuperat ceva de la cluburile de fotbal?
Dinamo si Rapid platesc destul de constant, au aratat un gest de bunavointa.

Si la Steaua? Datoriile la buget vor trebui recuperate cumva?
Intrebati la club cum isi platesc datoriile... Am convenit ceva... Ati venit intr-un moment prost pentru mine.... Va rog sa trecem la urmatoarea intrebare.

Aveti toate instrumentele pentru a lupta cu evaziunea fiscala?
Prioritatea in acest moment este cresterea colectarii de accize. Lucram la un act normativ care sa stopeze evaziunea fiscala pe accize si TVA. Cand actul normativ o sa fie gata, o sa-l dau publicitatii.

Nu e vorba de modificari ale legislatiei penale, ci doar inchidem niste portite legislative.

Planuri de viitor

Unde va vedeti dupa terminarea mandatului la ANAF?
Daca Partidul Democrat castiga alegerile, as continua sa lucrez in aparatul guvernamental, in aceeasi functie. Nu as viza una mai mare, pentru ca pana atunci atributiile ANAF vor fi extinse. E vorba si de o chestiune de competente, de ce m-as pricepe sa fac, pentru ca eu sunt avocat specializat pe drept comercial. Daca PD nu va castiga alegerile, probabil ca ma voi intoarce in mediul privat.

RECORD
"Am vandut trenurile inactive ale CFR si am obtinut pentru ele 16 milioane de euro, un pret de 4 ori mai mare decat cel evaluat"

SUSTINERE
"Nu cred in argumente de genul «nu pot sa cresc salariile la 30.000 de oameni», pentru ca nu poti sa compari profesii diferite cu riscuri diferite"

INTERESE
"Multi nu au inteles ce e impozitarea averilor nejustificate, iar altii, la fel de multi, vad in acest lucru un atac la propria persoana"

PROIECTE
"Prioritara este cresterea colectarii de accize. Lucram la un act normativ care sa stopeze evaziunea fiscala pe accize si TVA"
×
Subiecte în articol: economic anaf fiscală greva averilor