x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gaura de 2 miliarde la Gazprom

Gaura de 2 miliarde la Gazprom

09 Iun 2004   •   00:00

Gigantul Gazprom pare sa aiba pierderi pe anul trecut de circa 2 miliarde de dolari mai ales din cauza cresterilor fara precedent a costurilor administrative si de dezvoltare, releva cotidianul rus de limba engleza The Moscow Times.

In noul scandal care sta sa bata la portile Gazprom este implicata si firma Eural Trans Gaz (ETG). O societate infiintata in Ungaria, in care din patru asociati trei sunt cetateni romani. Anul trecut ETG se pare ca avut incasari nete de circa 767 de milioane de dolari, bani care, conform publicatiei moscovite, ar fi trebuit sa ajunga la Gazprom.

PARAVAN AL MAFIEI RUSE. La sfarsitul anului trecut, mai precis la 6 decembrie 2002, s-a infiintat in Ungaria compania comerciala EURAL TG, care a devenit intermediarul vanzarilor de gaze naturale ale Gazprom pe ruta Turkmenistan - Ucraina. Documentele firmei EURAL TG mentioneaza ca societatea este infiintata de patru asociati: Gordon Zeev, cetatean israelian, domiciliat in Tel Aviv (banuit de legaturi stranse cu mafia rusa), Negreanu Anca, Savu Mihai si Lukacs Louise, ultimii trei cetateni romani, domiciliati in Cluj-Napoca.

Mai pe scurt, cei trei romani sunt folositi ca paravan pentru a ascunde adevarata identitate a proprietarului. Ignoranta romanilor asociati in ETG are o explicatie simpla. Ei nu trebuie sa stie nimic despre companie si anvergura afacerilor, deoarece cei trei au doar un rol de fatada in aceasta afacere. In spatele clujenilor se afla interese geo-politice majore ale uneia dintre cele mai puternice grupari de crima organizata din lume: gruparea Mogilevitch, condusa de Semion Mogilevitch. Persoana care se afla in spatele celei mai mari operatiuni de spalare de bani din istorie - 7 miliarde de dolari spalati de mafia rusa prin intermediul Bank of New York din SUA.

×
Subiecte în articol: economic