x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie GAURĂ NEAGRĂ: Falimentul GM costă 200 miliarde $

GAURĂ NEAGRĂ: Falimentul GM costă 200 miliarde $

18 Noi 2008   •   00:00

Falimentul General Motors, cândva cel mai mare constructor la nivel mondial, va costa SUA 200 de miliarde de dolari în ajutoare din partea guvernului american, pentru statele unde se află cele mai multe fabrici ale producătorului şi ale furnizorilor săi, potrivit lui Nariman Behravesh, economist-şef la IHS Global Insight din Lexington.



În acest caz s-ar produce instant 2,5 milioane de şomeri, din care 1,4 milioane de oameni în domenii care nu sunt legate direct de producţia auto, potrivit unui studiu al
Centrului pentru Cercetări Automotive, citat de Bloomberg. GM, Ford şi Chrysler cer Congresului american acordarea unui împrumut de 25 de miliarde de dolari pe lângă cel de aceeaşi sumă promis de Congres pentru dezvoltarea de noi autoturisme ecologice. Opel, parte a GM, a solicitat Germaniei un împrumut de 1,27 miliarde de dolari pentru a trece criza. Constructorii americani încearcă disperaţi să facă rost de bani după ce au anunţat că ar putea rămâne fără lichiditate până la sfârşitul anului. General Motors a vândut cei 3% pe care îi deţinea la Suzuki pentru 230 de milioane de dolari, după ce în urmă cu o lună Ford a anunţat că vrea să-şi vândă 20% din Mazda. Ford deţine 34% din constructorul japonez, care are o capitalizare de 4,1 miliarde de dolari. În vară, Ford a vândut Jaguar şi Land Rover către indienii de la Tata pentru 2,3 miliarde de dolari. De asemenea, a vândut Aston Martin unui grup de investitori pentru 925 de milioane de dolari. În trimestrul al treilea, General Motors a înregistrat pierderi de 4,2 miliarde de dolari, iar Ford, de 2,9 miliarde de dolari.

×
Subiecte în articol: economic miliarde dolari