x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gaz de France a luat Distrigaz Sud

Gaz de France a luat Distrigaz Sud

19 Oct 2004   •   00:00

Cu 311 milioane euro, francezii de la Gaz de France vor ajunge actionarii majoritari ai Distrigaz Sud. In urma tranzactiei se vor mentine locurile de munca in domeniu si nu vor avea loc cresteri de preturi spectaculoase.

ADRIAN N. IONESCU

CONTRACT. Dorinel Mucea, Oficiul pentru Privatizare, si Jean-Francois Cirelli, presedintele Gaz de France, au pecetluit soarta Distrigaz Sud
Ieri s-a semnat contractul de privatizare a Distrigaz Sud, prin care grupul francez Gaz de France va plati 128 milioane euro pentru achizitia unui pachet de 30% din actiunile companiei romane. Alte 183 milioane euro vor fi achitate pentru majorarea de capital, in urma careia pachetul detinut va deveni majoritar (51%).

BANII. Cu cele 311 milioane de euro, tranzactia a evaluat (impicit) Distrigaz Sud la 426 milioane euro, se afirma intr-un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului (MEC), precizandu-se ca este vorba de "100% capital propriu, luand in considerare datoria neta" a companiei romanesti. La 30 aprilie 2004 aceasta era de 95 milioane euro. Altfel spus, prin tranzactie este asumata si "o parte a acestei datorii", precizeaza surse din MEC. Banii urmeaza sa fie virati pana la sfarsitul anului, dar reprezentantii firmei franceze deja se vor implica in toate deciziile strategice majore ale societatii.

PERSPECTIVELE. Contractul de privatizare prevede utilizarea sumelor aferente majorarilor de capital pentru investitii in dezvoltarea activitatilor societatii, precum si pentru efectuarea lucrarilor de modernizare necesare pentru protectia mediului. Potrivit lui Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului, privatizarea Distrigaz Sud nu va diversifica automat variantele de import, proces care se va produce o data cu finalizarea proiectului Nabucco (magistrala care va lega regiunea caspica de Europa Centrala) si dupa realizarea conductei de gaze Szeged - Arad.

JOBURI SI TARIFE. "Locurile de munca se mentin si chiar se stabilizeaza prin aceasta investitie majora", a afirmat Dan Ioan Popescu, adaugand ca nu se vor inregistra "majorari puternice" ale pretului de distributie a gazelor naturale. Majorarile ar putea decurge din asa-zisa "rata de recuperare a investitiilor" in retehnologizare, stabilita la 11,66% in urmatorii trei ani. Anterior, Dan Pantilie, presedintele Autoritatii Nationale in domeniu, estima ca tariful la consumatorul final va creste cu 2% anual, dar fara legatura directa cu privatizarea.

PROPRIETAR

Gaz de France este o companie energetica integrata, cu 15 milioane clienti, dintre care 11 milioane in Franta, unde exploateaza 31.855 km conducte de transport si 169.244 km de magistrale de distributie. Este al treilea operator din Franta si al doilea ca marime din Italia. In 2003 a incasat venituri de 16,7 miliarde euro si a vandut 60,2 miliarde mc de gaze naturale.
DG Sud are 886.000 beneficiari, carora le-a furnizat 5,6 miliarde mc gaze, in 2003, cand a inregistrat vanzari de 462 milioane euro.

×
Subiecte în articol: economic milioane gaz france distrigaz sud