Preluarea Distrigaz Sud (DG Sud) de catre grupul Gaz de France (GDF) depinde de atribuirea concesiunii exclusive a serviciului public de distributie a gazelor naturale pe perioada maxima legala, de 49 de ani - se arata intr-un anunt al DG Sud.
|
FERMI. Francezii joaca tare pe teava |
Concesionarea trebuie scoasa la licitatie de Ministerul Economiei si Comertului (MEC). Conditia amintita si multe altele trebuie indeplinite inainte de inregistrarea la Registrul Comertului a operatiunii de majorare de capital, prin care pachetul de actiuni al Gaz de France va ajunge la 51%.
Nu mai putin dura este conditia ca Autoritatea Nationala in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) sa acorde licentele de furnizare si distributie a gazelor naturale pe perioadele maxime prevazute de legislatie, de 30 de ani si, respectiv, 15 ani. DG Sud are, deocamdata, trei licente de furnizare pe o perioada de un an si o licenta de distributie valabila pe patru ani, dar toate expira anul viitor.
CONTROLUL. Pana la finalizarea tranzactiei, GDF va avea trei reprezentanti-observatori, in Consiliul de Administratie, la adunarile actionarilor si la discutiile oficiale purtate cu ANRGN. Creditul maxim pentru achizitia de gaze naturale, de 50 milioane, tocmai a fost contractat. (A.N. Ionescu)
OPTIMISM
|
Nu in ultimul rand, pentru incheierea tranzactiei, este necesar si avizul Consiliului Concurentei, dar oficialii romani au declarat pentru Mediafax ca evenimentul s-ar mai putea produce pana la sfarsitul anului. Orice incalcare a declaratiilor sau garantiilor facute de vanzator (MEC) sau a oricarei obligatii ar putea cauza Distrigaz Sud pagube de circa 30 milioane de euro.
|