x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gaz de France şi Electrabel continuă proiectul termocentralei de la Galaţi

Gaz de France şi Electrabel continuă proiectul termocentralei de la Galaţi

05 Mar 2008   •   00:00

Companiile Gaz de France şi Electrabel au rămas singurele companii care continuă proiectul de construcţie al unei centrale termoelectrice de 1.000 MW capacitate instalată pe platforma combinatului Arcelor Mittal de la Galaţi. Grupurile Enel, din Italia, şi E.ON, din Germania, s-au retras.

Companiile Gaz de France şi Electrabel au rămas singurele companii care continuă proiectul de construcţie al unei centrale termoelectrice de 1.000 MW capacitate instalată pe platforma combinatului Arcelor Mittal de la Galaţi. Grupurile Enel, din Italia, şi E.ON, din Germania, s-au retras.

 

 

“Iniţial erau patru companii, dar două s-au retras. Enel a declinat propunerea pentru că preferă să se concentreze pe proiectul pe care îl are cu Global International în Zona Liberă”, au precizat surse apropiate proiectului.

 

 

Dumitru Nicolae, primarul oraşului Galaţi, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că studiul de prefezabilitate al centralei a fost deja finalizat, iar construcţia unităţii ar dura cinci ani. Potrivit lui, investiţia se ridică la aproximativ 400 de milioane de euro.

Centrala ar urma să aibă o putere instalată, în două grupuri, de 900-1.000 MW. Comparativ, un reactor nuclear de la Cernavodă are o capacitate de circa 700 MW.

Galaţiul este foarte căutat de investitorii care doresc să ridice centrale termoelectrice aici, din cauza transportului fluvial şi maritim ieftin, astfel costurile pentru combustibil (cărbune) fiind mai mici.

 

 

Într-un proiect sunt implicate compania de stat Termoelectrica, având ca parteneri CEZ, din Cehia, şi Gaz de France. Un alt proiect este iniţiat de către Enel şi firma Global International 2000, care au anunţat în luna octombrie 2007 că doresc să ridice o termocentrală de un miliard de euro în Zona Liberă Galaţi.

 

 

Companiile Gaz de France şi Electrabel fac parte din viitorul grup Gaz de France – Suez, care, după ce se va termina procesul de fuziune, va fi cel mai mare din Europa. Cooperarea dintre cele două deja se observă pe piaţa românească, unde Gaz de France a ofertat pentru centrala de pe platforma ArcelorMittal împreună cu GdF. De asemenea, GdF doreşte să realizeze o termocentrală împreună cu CEZ, tot la Galaţi. În acelaşi timp, Electrabel este unul din viitorii acţionari ai companiei de proiect care va construi şi opera reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.

Mai mult, joi, 6 martie, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie va discuta joi cererea companiei Distrigaz Sud de acordare a licenţei de furnizor. Gaz de France este acţionarul majoritar la Distrigaz Sud. În cazul autorizării din partea ANRE, Distrigaz va deveni prima companie din România care poate oferi atât electricitate, cât şi gaze naturale. De altfel, Gaz de France a nuanţat în mai multe rânduri că doreşte să devină companie integrată de electricitate şi gaze din România.

×
Subiecte în articol: economic gaz france france