x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie UE lansează un preț de referință global pentru gazul natural lichefiat

UE lansează un preț de referință global pentru gazul natural lichefiat

de Redacția Jurnalul    |    02 Feb 2023   •   22:30
UE lansează un preț de referință global pentru gazul natural lichefiat

Autoritățile de reglementare din Uniunea Europeană au lansat un nou preț de referință pentru gazul natural lichefiat (GNL), ca parte a planurilor de plafonare a prețurilor de referință ale gazelor naturale, dacă acestea vor crește ca anul trecut, scrie Reuters.

Referința, bazată pe prețurile globale ale GNL, va fi utilizată ca un plafon pentru prețul de referință al gazelor în cazul în care cresc până la un anumit nivel, deși, deocamdată, ambele se tranzacționează cu mult sub aceste niveluri.

Începând cu 15 februarie, gazele din UE vor fi plafonate dacă prețul de referință depășește 180 eur/MWh timp de trei zile și este cu 35 eur/MWh peste prețul de referință al GNL.

Prețul de referință pentru GNL a fost stabilit la 55,21 eur/MWh miercuri seara de către Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Domeniul Energiei (ACER).

Referința europeană - prețul hub-ului din Olanda - a închis miercuri la 59,30 eur/MWh, ceea ce înseamnă o diferență de aproximativ 4 eur/MWh față de nivelul de referință al GNL, departe de diferența de 35 eur/MWh necesară pentru a declanșa plafonul UE.

Prețurile europene la gaze au depășit 140 eur/MWh la jumătatea lunii decembrie, dar au scăzut de atunci, pe fondul unei ierni neobișnuit de calde și al rezervelor UE.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: gaz natural preț referință ue