x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gaz turkmen pentru Europa

Gaz turkmen pentru Europa

14 Apr 2008   •   00:00

Turkmenistanul a căzut de acord cu Uniunea Europeană pentru livrarea de 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual din 2009



Turkmenistanul a căzut de acord cu Uniunea Europeană pentru livrarea de 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual din 2009. Măsura va reduce dependenţa energetică a blocului comunitar de Rusia şi va da un impuls realizării gazoductului Nabucco. Benita Ferrero- Waldner, Comisarul european pentru Relaţii Externe a precizat că pe lângă furnizarea de gaze, oficialii turkmeni au mai asigurat companiile vestice că vor scoate la licitaţii noi cîmpuri de exploatare a gazelor pentru producerea acestei cantităţi de gaze naturale ce va fi exportată în Europa.

Turkmenistanul este al cincilea stat din lume după rezervele de gaze naturale, producînd anual 60 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, din care două treimi sunt exportate către Gazprom, iar toată cantitatea de gaze pe care statul asiatic o exportă acum, adică 50 de miliarde de metri cubi, este contractată pînă în 2028. Ferrero- Waldner a solicitat companiilor să investească în infrastructura din Turkmenistan pentru a porni proiectul Nabucco.


CONCURENŢĂ. Există o mare concurenţă pentru gazele naturale din Turkmenistan. Gurbanguly Berdymukhammedov, preşedintele acestui stat a promis creşterea cantităţilor furnizate către Rusia printr-o conductă nouă, dar şi către China, printr-o conductă trans- asiatică care ar trebui să fie finalizată anul viitor. De asemenea, o nouă conductă către Pakistan şi India a fost propusă. Realizarea de noi exploatări de gaze în Marea Caspică are de înfruntat mai multe dificultăţi tehnice, legale şi politice făcute de Rusia sau celelalte state caspice. Construcţia unei conducte subacvatice către Azerbaidja, unde ar trebuie să se conecteze cu sistemul de transport al gazelor are de înfruntat aceleaşi provocări.
Pentru transportul acestor cantităţi de gaz au fost propuse trei variante pentru termen scurt, potrivit lui Ferrero- Waldner. Prima este contrucţia unei mini- conducte de 60 de kilometri între instalaţiile din Marea Caspică dintre Azerbaidjan şi Turkmenistan. Cea de-a doua ar fi realizarea unei magistrale de transport pe uscat pînă în Kazahstan, pentru a se conecta la rută directă către Azerbaidjan. Ultima este lichefierea gazelor naturale pentru a putea fi transportate cu tancuri petroliere peste mare.


FURNIZORI. Reinhard Mitschek, directorul Nabucco a precizat că gazoductul va fi gata în 2013, iar primele cantităţi de gaze vor proveni din zăcămîntul Shah Deniz-2 din Azerbaijan, care va furniza iniţial 8 miliarde de metri cubi. Incluzînd şi gazele din Turkmenistan, UE a asigurat pentru Nabucco 18 miliarde de metri cubi de gaze care să fie pompate pînă la Baumgartden în Austria. Cantitatea este 58% din totalul de 31 de miliarde, cît este necesarul de transport al Nabucco. Altţi posibili furnizori pentru acesta ar putea fi Kazahstan, Irak, Egipt şi Iran, conform lui Mitschek. Chiar funcţionînd la 31 de miliarde de metri cubi pompaţi anual, Nabucco nu va acoperi decît o mică parte a necesarului Europei de gaze, care se ridică la 500 de miliarde de metri cubi. Marea parte a gazului va proveni tot din Rusia.
Previziunile arată că în 2020, Uniunea Europeană va importa din alte state minim 360 de miliarde de metri cubi din consumul anual de 500 de miliarde de metri cubi.

×
Subiecte în articol: economic metri miliarde gaze cubi