x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gaze de la rusi - Gazprom reia ofensiva in Romania

Gaze de la rusi - Gazprom reia ofensiva in Romania

de Adrian N. Ionescu    |    13 Mai 2006   •   00:00
Gaze de la rusi - Gazprom reia ofensiva in Romania

O parte din importul de gaze naturale rusesti se va derula printr-o companie mixta a Romgaz si Gazprom. Importurile vor fi inmagazinate intr-un depozit subteran in care colosul rus va investi.

Romgaz si Gazprom vor infiinta o companie mixta care va aduce gaze naturale rusesti in Romania, pentru a fi inmagazinate in depozitul subteran de la Roman-Margineni (Neamt). Depozitul, cu o capacitate de 2 miliarde mc, va fi realizat de aceeasi companie mixta cu costuri estimate la 258 milioane euro. "Dorinta mea este sa incepem acest proiect amanat din diverse motive", a declarat ieri ministrul Economiei, Codrut Seres, dupa intalnirea cu vicepresedintele Gazprom, Alexander Medvedev. Cea mai mare parte a importurilor din Rusia, de circa 6 miliarde mc, se desfasoara prin societatea mixta a concernului german Wintershall si a Gazprom. Atat rusii, cat si germanii refuza sa dea orice detaliu cu care s-ar putea estima valoarea comisionului incasat. "Nu stiu care sunt veniturile din exporturile noastre in Romania", a spus Medvedev.

PARTENERIAT. Dupa ce a pierdut competitia pentru achizitia Distrigaz Sud, datorita unei oferte financiare inferioare celei a castigatorului, Gazprom isi reia ofensiva, jucand cartea depozitelor subterane. "Mai suntem interesati de distributia si de transportul de gaze in Romania", a spus seful Gazprom, desi nimic semnificativ nu mai e de vanzare pe piata. Si rusii, si germanii au infirmat informatiile conform carora Gazprom ar putea intra indirect in Distrigaz Nord, printr-un parteneriat cu E-On, patronul Ruhrgas, care a cumparat compania romaneasca. "Am putea construi si o termocentrala pe gaze", a completat Medvedev, care nu exclude participarea la realizarea Unitatilor 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda.

"Vom avea un parteneriat in proiecte realizate pe baze comerciale si economice si poate mai putin politice", nu a omis sa spuna ministrul Codrut Seres. Privitor la preturile de vanzare catre Romania, Medvedev a tinut sa repete ca "nu sunt mai mari ca spre alte state".

×
Subiecte în articol: economic gazprom