x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gazele de şist, speranţa României de eliberare de sub “talpa” Gazprom.

Gazele de şist, speranţa României de eliberare de sub “talpa” Gazprom.

de Daniel Ionaşcu    |    08 Iun 2011   •   16:52
Gazele de şist, speranţa României de eliberare de sub “talpa” Gazprom.

Americanii au venit, in sfarsit, sa salveze Europa de sub “talpa' energetica rusa! Tehnologia gazelor de sist, care facut SUA cel mai mare producator de gaze din lume si a ieftinit preturile pentru consumatori, ameninta suprematia Gazprom in Europa de Est, inclusiv Romania, potrivit unei analize Bloomberg.

Mari companii internationale precum Exxon Mobil, Chevron si Talisman Energy sunt in fruntea revolutiei prin explorarea gazelor de sist, din Polonia pana in Romania sI Bulgaria.
Potrivit unui raport din 5 aprilie 2011 al Energy Information Administration, Romania Ungaria sI Bulgaria au impreuna rezerve recuperabile de gaze de sist de 19 trilioane de metri cubi, in vreme ce Polonia are 187 trilioane de metri cubi. SI alte tari europene au rezerve imense, precum Franta, cu 180 trilioane de metri cubi. Circa 25% din consumul Europei provine din Rusia, unde Gazprom are monopol asupra exporturilor.

In tara noastra grupul Chevron este interesat de explorarea gazelor de sist. Chevron detine un perimetru de exploatare in zona Barlad, cumparat in toamna anului trecut de la firma Regal Petroleum cu 25 milioane dolari fara taxe. Totodata, compania sarba NIS, care este detinuta de grupul rus Gazprom Neft va explora patru blocuri din vestul Romaniei in parteneriat cu o companie candiana, vizand si gazele de sist.

Gazprom ne ameninta cu noi scumpiri

Romania importa circa 20-25% din din consumul sa de gaze iar restul este produs in cantitati aproape egale de catre Romgaz sI Petrom. Gazprom a avertizat in urma cu cateva luni ca spre finele anului pretul gazelor naturale ar putea ajunge la noi recorduri mondiale, de peste 500 dolari pe mia de metri cubi. Cresterea survine dupa scumpirea petrolului pe bursele mondiale, iar aceasta urmeaza pretul titeiului la o distanta de 6-9 luni. Pretul petrolului a crescut cu 20% de la inceputul anului, sI acum se tranzactioneaza intre 110 sI 120 dolari pe baril. Distribuitorii de gaze au cerut deja in dese randuri majorari ale pretului la consumatori pe motiv ca tarifele recunoscute de ANRE nu acopera toate costurile de import. Ultima oara cand Gazprom a practicat astfel de tarife foarte mari a fost in 2008, cand cotatiile petrolului au ajuns la nivelul record de 147 de dolari pe baril.

Rusii ne-ar da gaze ieftine daca le-am da Romgaz

Romania ar putea primi gaze mai ieftine fata de preturile actuale daca le-am da ceva la schimb, declara in data de 17 mai Igor Sidorov, consilier economic al Ambasadei Rusiei la Bucuresti.
“Romania n-ar obtine neaparat un pret mai bun la gaze daca s-ar elimina intermediarii, dar daca ar oferi ceva grupului Gazprom, daca ar face un pas inainte catre Gazprom, ar putea', afirma el la reuniunea ministrilor Economiei din statele membre ale Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre. Sidorov spunea atunci ca daca Romania ar fi vandut Distrigaz Sud catre Gazprom, care a vrut sa o cumpere, statul ar fi avut un pret mai bun la gaze in prezent. Distrigaz Sud a fost preluata in 2005 de grupul francez Gaz de France.
Trebuie notat ca statele care au cazut la astfel de acorduri au ramas sI cu societatile date sI cu buza umflata. Iar ulterior, rusii au practicat “santaj energetic' atunci cand nu le-a convenit diverse decizii economice sau politice ale statelor respective. Sarbii au dat rusilor 51% din compania petroliera NIS grupului Gazprom Neft pentru doar 400 de milioane de dolari, un pret extrem de scazut ce a declansat scandaluri in tara vecina. Scopul a fost, insa, sustinerea rusa a pozitiei sarbe in privinta Kosovo. ホn final Kosovo a fost recunoscut ca stat de peste 60 de state iar sarbii au ramas de facto fara o bucata din teritoriu. De asemenea, armenii au dat distibutia de gaze Gazprom pentru a castiga sprijin in disputa cu azerii legata de Nagorno-Karabah. Republica Moldova a cedat majoritatea actiunilor la Moldovagaz in contul datoriilor istorice acumulate de Transnistria. Ba chiar sI alte state “prietene' Rusiei, precum Belarus si Ucraina au probleme cu Gazprom, care doreste cresterea tarifelor la gaze. In iulie 2008, dupa semnarea unui acord intre SUA si Cehia pentru amplasarea in aceasta tara a radarului pentru scutul balistic anti-racheta, Tatneft a redus volumele de petrol transportate catre Cehia prin conducta Drujba.

Salvarea vine in cel putin 10 ani

Polonia estimeaza sa inceapa productia in zece ani iar Germania este sI ea interesata, din moment ce a anuntat ca isi va inchide centralele nucleare pana in 2022. Acestea produc acum 23% din energia electrica a celei mai mari economii europene.
Presedintele american, Barack Obama, a oferit, in prima sa vizita oficiala in Polonia, efectuata luna trecuta, expertiza privind tehnologia de extractie a gazului de sist, folosita in numeroase state americane, din Texas pana in Pennsylvania, pentru extragerea gazelor naturale din formatiile de roci de sist. Tot aici s-au facut sI cele mai mari progrese.
“Conditiile geologice din Polonia sunt fenomenale. Exista un volum remarcabil de depozite de gaze', a declarat Ingo Kapp, fizician la centrul german de cercetare geologica GFZ, de la Potsdam, specializat in tehnologii de explorare.

×