x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gazele nu se scumpesc

Gazele nu se scumpesc

26 Sep 2008   •   00:00

Preţul gazelor naturale furnizate consumatorilor captivi, inclusiv cei casnici, nu va creşte la 1 octombrie şi va rămâne nemodificat până la sfârşitul anului, iar în a doua parte parte a anului 2009 ar putea să scadă, a anunţat, ieri, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).



Preţul gazelor naturale furnizate consumatorilor captivi, inclusiv cei casnici, nu va creşte la 1 octombrie şi va rămâne nemodificat până la sfârşitul anului, iar în a doua parte parte a anului 2009 ar putea să scadă, a anunţat, ieri, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

"ANRE a decis să amâne preluarea în preţurile plătite de consumatori a costurilor suplimentare suportate de furnizorii de gaze naturale ca urmare a creşterii preţului de import şi să continue, împreună cu aceştia, identificarea soluţiilor practice pentru acoperirea acestor diferenţe în perioada următoare, astfel încât stabilitatea preţurilor la consumator, securitatea aprovizionării şi stabilitatea financiară a furnizorilor de gaze naturale să fie menţinute", se arată într-un comunicat al Autorităţii.

Cei doi mari distribuitori de gaze, Distrigaz Sud şi E.On Gaz România, au solicitat ANRE, în luna septembrie, să crească preţul gazelor livrate populaţiei cu aproximativ 10%, de la 1 octombrie, întrucât gazele importate s-au scumpit.

Oficialii Distrigaz Sud, companie controlată de grupul GDF Suez, au declarat la jumătatea lunii septembrie că preţul gazelor va creşte în luna octombrie, întrucât se majorează preţul gazelor importate din Rusia, de la 500 dolari pe 1.000 metri cubi, la 550 dolari la 1.000 metri cubi.

"Decizia Comitetului de reglementare al ANRE are în vedere menţinerea la un nivel rezonabil a preţului gazelor naturale în perioada imediat următoarea, fără a fi afectată securitatea şi continuitatea în furnizare, în contextul în care sunt aşteptate evoluţii viitoare favorabile ale preţurilor din import", potrivit sursei citate.

Preţurile gazelor din import plătite de furnizori sunt ajustate trimestrial, pe baza unei formule care include cotaţiile medii la păcură şi motorină din ultimele nouă luni anterioare trimestrului de livrare, cotaţii ce au înregistrat o creştere continuă în perioada ianuarie-iulie 2008, precizează ANRE.

Pe de altă parte, în ultima perioadă cotaţiile internaţionale ale petrolului şi produselor petroliere au manifestat o tendinţă de scădere, ceea ce ar putea duce la reducerea preţului gazelor începând din a doua jumătate a anului viitor.

"Evoluţiile recente ale cotaţiilor la petrol şi produse petroliere indică o tendinţă de scădere, care, dacă se menţine, se va reflecta în preţurile gazelor naturale din import începând cu cea de a doua jumătate a anului 2009 în sensul reducerii acestora", se arată în comunicatul ANRE.

Ultima majorare a preţurilor gazelor furnizate populaţiei a avut loc la 1 iulie, când tarifele au crescut în medie cu 12,5%. La acea dată, cele două companii au anunţat că majorarea cu 12,5% nu acoperă cheltuielile şi că vor solicita ANRE o nouă creştere începând cu 1 octombrie 2008.

×
Subiecte în articol: economic gazelor anre