Gigantul rus al gazelor Gazprom a invitat compania germană RWE să participe la dezvoltarea gazoductului South Stream, concurent direct al proiectului european Nabucco, potrivit publicaţiei germane Handelsblatt, preluată de AFP.
Oferta Gazprom va fi analizată de RWE, menţionează publicaţia germană. RWE este deja implicat în dezvoltarea proiectului european Nabucco. "Suntem fideli Nabucco", a declarat Stefan Judisch, reprezentant al grupului german.O participare la cele două proiecte rivale nu este imposibilă, aşa cum o demonstrează grupul austriac OMV, implicat atât în dezvoltarea Nabucco, cât şi a South Stream.
Principalul partener al ruşilor sunt italienii de la Eni. Anul trecut însă, Franţa şi-a dat seama că ar trebui să cumpere gaz rus de la intermediari germani sau italieni, aşa ca au decis intrarea atât la Nord Stream, realizat împreună cu germanii de la E.ON, cât şi la South Stream. GdF SUEZ va participa la Nord Stream, în vreme ce EdF, la South Stream.
Proiectul Nabucco, evaluat la 7,9 miliarde de euro, prevede construirea unui gazoduct cu o capacitate anuală de 31 de miliarde de metri cubi. Obiectivul gazoductului este facilitarea importului direct de gaze naturale din regiunea Caspică şi Asia Centrală, pe ruta Turcia - Bulgaria - România - Ungaria - Austria. România participă la proiect prin intermediul Transgaz, alături de grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom, de MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria, BOTAS Turcia şi RWE Germania. Primele livrări ar urma să fie efectuate în 2014.
South Stream este una dintre soluţiile Gazprom pentru ocolirea Ucrainei ca principală ţară de tranzit a gazului rusesc exportat în Europa, după ce livrările au fost întrerupte atât anul trecut, cât şi acum doi ani prin Ucraina. În acest an, Rusia are disensiuni cu Belarus, pentru tranzit.
Primul segment al South Stream va subtraversa Marea Neagră până în Bulgaria. De aici, ramura nordică va traversa Serbia, Ungaria şi Austria, până la centrul de depozitare de la Baumgartden, unde Gazprom deţine 50% din acţiuni şi OMV restul. Interesant e că tot aici ar trebui să ajungă şi gazoductul Nabucco. Ramura sudică a South Stream va traversa Grecia, Marea Mediterană, până în Italia.
Vicepreşedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, a apreciat luna trecută că este posibil ca România să se alăture South Steam.
Având un Acord Interguvernamental - ratificat în toate ţările de tranzit - deja semnat, Nabucco este singurul proiect care are această bază legală fermă. Nabucco a demarat deja Studiul de Impact Social şi asupra Mediului şi toate companiile naţionale Nabucco au fost create şi sunt operaţionale. În prezent, Nabucco poartă negocieri cu bănci importante precum BEI, BERD şi IFC. Toţi cei şase acţionari Nabucco sunt hotărâţi să finalizeze şi să promoveze proiectul. Proiectul Nabucco se derulează conform planului şi va fi finalizat", se arată într-un comunicat trimis Jurnalului Naţional de compania Nabucco.
Războiul conductelor
Concomitent, Egiptul a anunţat că analizează posibilitatea conectării unui gazoduct care va tranzita mai multe state arabe la proiectul Nabucco, pentru a vinde gaze egiptene în Europa, potrivit ministrului Petrolului de la Cairo, Amin Sameh Samir Fahmy, citat de agenţia azeră Trend.
"Suntem una dintre părţile care vor colabora la acest proiect", a afirmat Fahmy în timpul unei vizite în capitala azeră Baku. El a adăugat că Egiptul a purtat discuţii cu partenerii din proiectul Nabucco.
Gazoductul Pan-Arab va tranzita Egipt, Liban, Iordania şi Siria. Egiptul a fost dat de mai multe ori ca posibilă sursă de gaze pentru Nabucco, împreună cu Irak. În nordul Irakului există vaste zăcăminte care se speră că vor intra în funcţiune în 2015, anul în care ar trebui să fie pornit şi Nabucco.
Reihard Mitschek, directorul Nabucco International şi director al diviziei de gaze a OMV, a anunţat că din Irak ar putea sosi alte 8 miliarde de metri. Azerbaidjanul va furniza alte 8 miliarde de metri cubi, dar capacitatea Nabucco este de 31 de miliarde de metri cubi anual.
Proiectul Nabucco este susţinut politic de Uniunea Europeană şi Statele Unite. Gazoductul este dezvoltat de OMV (Austria), Transgaz (România), Bulgargaz (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) şi RWE (Germania).