x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gazul rusesc a început să curgă prin gazoductul Nord Stream

Gazul rusesc a început să curgă prin gazoductul Nord Stream

de Daniel Ionaşcu    |    08 Noi 2011   •   17:27
Gazul rusesc a început să curgă prin gazoductul Nord Stream

Presedintele rus Dmitry Medvedev si cancelarul german Angela Merkel au inaugurat azi oficial gazoductul Nord Stream, pornind livrarile “aurului albastru' catre Germania pe un traseu care ocoleste Ucraina sI Belarus, state cu care Rusia s-a contrat in numeroase randuri in ultimii ani.

Ceremonia de a deschide simbolic conducta a avut loc in orasul Lubmin din nordul Germaniei sI la aceasta au participat sI premierul olandez Mark Rutte si cel francez Francois Fillon, scrie Ria Novosti.

“Acesta este un eveniment indelung asteptat sI care intareste relatiile dintre Rusia sI Uniunea Europeana. Acest eveniment va intari regimul de securitate, inclusiv securitatea energetica in Europa', a spus Medvedev la conferinta. El si-a exprimat speranta ca UE sa treaca peste dificultatile curente sI sa aiba o crestere continua, ceea ce ar insemna o urcare a consumului de gaz rusesc la 200 de miliarde de metri cubi in 2020.

Nord Stream va ajunge la capacitatea sa de 27,5 de miliarde de metri cubi in 2012, a declarat si Alexander Medvedev, vicepresedinte al Gazprom. Rusia furnizeaza aproape 30% din gazul consumat de Europa, scrie sursa citata. Nord Stream a costat 11 miliarde de dolari iar proiectul include si realizarea unei a doua conducte, astfel ca in final capcitatea anuala de transport sa fie de 55 de miliarde de metri cubi.

Gazprom, cea mai mare companie de gaze din lume, detine 51% din Nord Stream.


×