x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie GE: Infrastructura energetică a României este foarte îmbătrânită şi are nevoie de investiţii de miliarde de euro

GE: Infrastructura energetică a României este foarte îmbătrânită şi are nevoie de investiţii de miliarde de euro

06 Apr 2016   •   15:23
GE: Infrastructura energetică a României este foarte îmbătrânită şi are nevoie de investiţii de miliarde de euro
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Infrastructura de energie electrică şi gaze naturale din România este foarte îmbătrânită, iar modernizarea acesteia ar necesita câteva miliarde de euro, bani ce ar trebui alocaţi etapizat, iar prioritate să aibă unităţile unde eficienţa este foarte scăzută, a declarat, miercuri, Cristian Colţeanu, preşedinte şi director general al GE pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova.

Şeful GE pentru România se fereşte să avanseze o valoare exactă a investiţiilor necesare, după ce în piaţă au apărut mai multe estimări. Astfel, un document al Ministerului Energiei din 2014 indica un necesar de investiţii de 100 de miliarde de euro în următorii 20 de ani, după ce prognoze anterioare indicau un necesar mult mai modest, de circa 30 de miliarde euro.

Sumele au fost contestate recent de Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, care a argumentat că întregul sector energetic românesc are o valoare de piaţă de doar 20 de miliarde de euro. 

“Sectorul energetic trece cu siguranţă printr-o modernizare, era necesară, întrucât infrastructura de energie electrică şi gaze este foarte îmbătrânită şi nu poate să performeze la nivelul cerinţelor europene”, a spus Colţeanu.

"În ceea ce priveşte necesarul de investiţii, este foarte greu de estimat, sunt centrale care au realizat deja investiţii în acest sens şi ele continuă. Vorbim de miliarde de euro la nivelul industriei. Important e să începem acolo unde lucrurile sunt extreme de sensibile şi unde într-adevăr eficienţa este foarte scăzută, cu impact şi asupra condiţiilor de mediu", a completat el. 

Potrivit şefului GE România, cea mai importantă provocare pentru sectorul energetic este eficientizarea sistemului, mai ales în producţia de electricitate pe bază de cărbune.

“Termocentralele pot fi modernizate, dar cu tehnologii care nu presupun o retehnologizarte profundă, ci la sistemele de filtrare sau de desulfurizare, care reduc foarte mult emisiile şi pot să se încadreeze în cerinţele europene”, consideră Colţeanu.

La sfârşitul anului 2015, grupul francez Alstom a încheiat vânzarea a două divizii către americanii de la General Electric pentru 12,4 miliarde euro.

În România, GE a preluat toţi angajaţii Alstom, cu excepţia celor din divizia de transport a grupului francez, care nu a intrat în tranzacţie. în urma tranzacţiei, GE a ajuns la peste 900 de angajaţi în România, din care 350 au fost preluaţi de la Alstom.

“Integrarea a început imediat după anunţul preluării, este un proces ce necesită o perioadă de timp. În România, integrarea va presupune preluarea celor trei entităţi Alstom, una pe aviaţie, alta pe sectorul petrolului şi gazelor şi a treia pe componente pentru turbine, dar inclusiv o unitate de producţie pe platforma IMGB”, a mai spus Colţeanu.

În Europa Centrală şi de Est, după preluare Alstom, GE ajunge la 28.300 angajaţi. 

×