Armata a cumpărat aparatură de ochire pe timp de noapte în valoare de 5,4 milioane de euro, cea mai mare parte a banilor ajungând la Pro Optica SA, o firmă deţinută până de curând de vedeta TV Florin Călinescu. Devenită între timp cel mai cunoscut producător privat de tehnică militară din România, compania este condusă acum de celebrul general Decebal Ilina. Fostul şef al Direcţiei de Informaţii a Armatei a fost precedat la managementul Pro Optica de alt general cu notorietate, Marius Opran. Firma a beneficiat de-a lungul timpului de aproape 60 de contracte cu instituţiile militarizate ale statului, jumătate prin încredinţare directă.
Ministerul Apărării Naţionale, prin Unitatea Militară 02550 Bucureşti, a atribuit pe 22.12.2017 un contract pentru aparate de ochire pe timp de noapte, în valoare de 24.331.345,08 lei, fără TVA. Remarcăm faptul că MApN a dezvoltat o adevărată superstiţie pentru contractele oferite în preajma Crăciunului: toate cele şapte înţelegeri pentru rachetele Spike, de pildă, în valoare de 730.000.000 lei, au fost încheiate în ani diferiţi, dar spre final de luna decembrie. Revenind la tehnica de ochire pe timp de noapte, o parte din acordul cadru a fost semnat cu asocierea Optix SA Bulgaria- Agro- Ind Management SRL Bucureşti, care va furniza aparatură de 4.793.364,68 lei.
Pro Optica, 13 ani cu Floriiin Călinescuuuuu
Grosul contractului a revenit românilor de la Pro Optica SA, furnizori de tradiţie ai MApN. Pro Optica SA a fost preluată în 2001 de la Fondul Proprietăţii de Stat de vedeta TV Florin Călinescu, care a fost acţionar majoritar până în mai 2014, când s-a retras scriptic din firmă. Atunci, SC Florin Călinescu Media Company Indes SRL a cesionat pachetul de 98,159% din acţiunile Pro Optica SA către Global Synergy Consult SRL, deţinută de Marinică Mîrzu- Dănilă, directorul companiei încă din 2001.
54,5 milioane de euro este valoarea totală a contractelor primite de Pro Optica
Călinescu şi fostul său angajat mai sunt asociaţi în cel puţin alte trei firme, astfel încât e greu de crezut că celebrul om de televiziune a ieşit de tot din ecuaţia Pro Optica. Compania a primit în perioada 2007- 2018 un număr de 59 de contracte de la Armată şi Poliţia de Frontieră, din care 29 au fost prin încredinţare directă. Firma a raportat pentru 2016 afaceri de 11 milioane de lei şi un profit de numai 27.000 lei, de zece ori mai mic decât cel din anul anterior, cu 62 de angajaţi. Din octombrie 2015, Pro Optica SA este condusă de un Consiliu de Administraţie (CA) alcătuit din Decebal Ilina (preşedinte), Viorel Manole şi Ion Ţurluianu, în timp ce funcţia de director general îi aparţine lui, coincidenţă, Călin Mircea Călinescu, originar- altă coincidenţă- din Timişoara vedetei TV Florin Călinescu. Anterior retragerii acestuia din acţionariatul Pro Optica, omul de televiziune făcea parte din CA alături de fiul său Petru Ioan Călinescu şi Marius Eugen Opran. Numai nume unul şi unul.
Compania starului TV, înţesată de stelele generalilor
Până să fie cooptat de Florin Călinescu în Pro Optica, generalul de brigadă STS cu patru stele Marius Opran a fost consilierul personal al preşedintelui Ion Iliescu şi secretar de stat MAI. Înainte de 1990, Marius Opran a fost ministrul Industriei Alimentare, calitate în care a condus flota românească de 55 de vase de pescuit oceanic, a cincea ca mărime din lume. În martie 1990, generalul Opran a fondat Romanian Trade Promotion SA, a treia firmă privată înregistrată în România, prin care reprezenta în ţara noastră companii precum Bell Helicopters, Johnson&Johnson, Thuraya Satellite, Fiat, Pirelli etc. Actualul preşedinte al CA de la Pro Optica SA este un alt general celebru, Decebal Ilina. După 1990, Ilina a fost şeful Direcţiei de Informaţii Militare şi al Direcţiei de Contraspionaj Militar. Fost subsecretar de stat în MApN şi secretar de stat pentru Industria de Apărare din Ministerul Economiei, a plecat la cerere de la şefia spionajului miliar pentru a nu fi acuzat că este omul PDSR, iar din 2000 este general cu patru stele. Viorel Manole, actual membru CA la Pro Optica, este directorul executiv al Asociaţiei Patronale Române a Producătorilor de Tehnică Militară- PATROMIL, în timp ce Ion Ţurluianu, de asemenea în CA, a fost şeful Direcţiei Industria de Apărare şi Produse Speciale din Ministerul Economiei.
Compania privatizată în 2001 este un furnizor tradiţional de optică militară pentru MApN şi MAI. Profitul s-a prăbuşit însă în ultimul an
Florin Călinescu a preluat un producător de optică militară prin intermediul firmei sale de divertisment pentru televiziune. Actorul şi vedeta TV a ştiut însă să se înconjoare de generali şi personaje cheie