Guvernul de la Berlin a aprobat proiectul de buget pe 2018 şi prognoza pe termen lung, până în 2022, care prevede că Germania, care a incheiat 2017 cu cel mai mare excedent bugetar inregistrat din 1990, gratie unui somaj foarte mic, a dobanzilor reduse si a majorarii veniturilor din taxe, nu se va mai îndatora suplimentar.
Anul trecut, Guvernul german, cele 16 landuri, dar si bugetul asigurărilor sociale, au înregistrat un surplus de 36,6 miliarde de euro, o sumă echivalentă cu 1,1% din PIB, potrivit ultimelor date ale Oficiului federal de statistică (Destatis). Este al patrulea an consecutiv de excedent bugetar, prima economie europeană neavând probleme în a respecta regula de deficit din Tratatul de la Maastricht, care impune o limita maxima de 3% din PIB.
In acest context, ministrul de Finanţe, Olaf Scholz, a declarat că Executivul îşi poate respecta promisiunea de majorare a cheltuielilor la diverse programe sociale datorită veniturilor mai ridicate. În perioadele economice bune "politicile financiare responsabile pot reduce datoria şi majora investiţiile", a explicat oficialul german.
Cheltuielile cu apărarea ar urma să crească cu 1,5 miliarde de euro anul acesta, la 38,5 miliarde de euro, apoi la 41,5 miliarde de euro în 2019. Potrivit unei analize elaborata de publicatia Der Spiegel, datoria publică a Germaniei scade mai rapid decât se estima, datorită majorării veniturilor din taxe, urmans sa coboare, in 2019, sub plafonul de 60% din PIB cerut de UE în 2019, cu un an mai devreme decât era prevăzut. AGERPRES