x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gheorghe Stelian, partenerul Elenei Udrea, a primit ilegal milioane de euro de la stat

Gheorghe Stelian, partenerul Elenei Udrea, a primit ilegal milioane de euro de la stat

de Elena Stan    |    24 Iul 2012   •   17:41

Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) a restituit ilegal 150 de milioane de euro omului de afaceri Gheorghe Stelian in 2010, potrivit primelor verificari facute de actuala conducere a institutiei. In perioada 2009- 2011 institutia a fost condusa de Crinuta Dumitrean.

“La faimoasa Autoritate Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, noii sefi au constatat restituiri ilegale, cu acte false, de 150 de milioane de euro la o persoana. O persoana care a avut decizii pentru terenuri in Ilfov, decizii obtinute cu documente false, a primit de la statul roman 150 de milioane de euro', a declarat premierul Victor Ponta, la postul public de televiziune.
Primul-ministru a adaugat ca persoana in cauza este “un nume cunoscut', omul de afaceri Gheorghe Stelian.

Ponta a anuntat ca dosarele cu restituiri ilegale vor ajunge pe masa DNA sau la Parchet pentru a fi cercetate.

Astfel, ANRP a acordat, in august 2010, despagubiri de 225 milioane lei (53 milioane euro) unei persoane care a falsificat un act al Prefecturii Ilfov pentru un teren din nordul Capitalei, iar 30% din despagubire a revenit omului de afaceri Gheorghe Stelian. “In mod concret, domnul Anton Ionel, care cesionase drepturile unei persoane indreptatite la o suprafata de aproximativ 15 hectare in zona de nord a Bucurestiului, a solicitat Prefecturii Ilfov un punct de vedere si, pentru ca acel punct de vedere nu a fost cel asteptat, a falsificat documentul, pe care l-a adus ulterior la ANRP si a creat practic «o perdea de fum» in calea celor care au verificat documentele. In acest mod, a valorificat un raport de evaluare, iar in mai putin de doua luni Comisia pentru Stabilirea Despagubirilor a acordat domnului Anton Ionel si unei alte persoane care cumparase de la acesta 30% din creanta despagubiri de 53 milioane euro", a explicat George Baesu, actualul presedinte al ANRP.

El a precizat ca cealalta persoana beneficiara a acestui "fals grosolan" este Gheorghe Stelian, care cumparase 30% din drepturile de cesiune, iar banii la care aveau dreptul cei doi au fost schimbati imediat in actiuni la Fondul Proprietatea.

Baesu a afirmat ca Gheorghe Stelian a mai fost beneficiarul unui decizii de despagubire in valoare de aproximativ 93 milioane euro, pentru o proprietate din sectorul 2 al Capitalei, titlu din care omul de afaceri detinea 70% din drepturile de cesiune. Astfel, in cele doua dosare, Gheorghe Stelian ar fi primit de la ANRP despagubiri in valoare de circa 70 milioane euro.

Gheorghe Stelian a lasat circul fara menajerie
Omul de afaceri Gheorghe Stelian detine firma de investitii imobiliare Steda Residence. Acesta a cumparat de la mostenitorii familiei Tonola drepturile litigioase asupra unor terenuri din Parcul Circului, respectiv cele ocupate de menajeria Circului, apoi, nu se stie cum, a reusit sa obtina decizii judecatoresti favorabile. Menajeria este evacuata, existenta Circului este pusa in discutie. Pe locul menajeriei Consiliul Local al Sectorului 2 aproba un plan urbanistic zonal pentru o cladire de 19 etaje. Desi cladirea Circului, reprezentativa pentru edificiile publice ale anilor ’60, este clasata ca monument si ar trebui protejata. Oricum, fara menajerie, Circul e ca si inchis. Nu poti cara animalele de fiecare data din alt capat de oras.

Partener cu Elena Udrea
Gheorghe Stelian este partener de afaceri cu Alexandru Faur, cunoscut ca fiind “salvatorul Elenei Udrea'. Alexandru Faur este cel care a preluat de la Elena Udrea creditul in valoare de 3,3 milioane de euro care ii provoca acesteia insomnii, precum si terenul din strada Neajlovului. Gheorghe Stelian este cel de la care Elena Udrea a cumparat terenul din strada Frederic Chopin (Floreasca). Gheorghe Stelian a preluat drepturile litigioase pentru acest teren de la mostenitoarea lui de drept, Irina Raicoviceanu, lasand-o pe varstnica doamna cu 10.000 de euro, in timp ce el a vandut terenul Elenei Udrea pentru 900.000 de euro.

×