x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scandal. Ghicitorii în stele le iau pâinea de la gură psihologilor

Scandal. Ghicitorii în stele le iau pâinea de la gură psihologilor

de Diana Scarlat    |    09 Ian 2024   •   08:40
Scandal. Ghicitorii în stele le iau pâinea de la gură psihologilor

Mai mulți oameni de știință au contestat dreptul numerologilor și al astrologilor de a avea activitate profesională recunoscută din punct de vedere legal de statul român. Cel mai vehement a fost, în ultima perioadă, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, care a declarat că pseudoștiințele de acest tip sunt ilegale și nu ar trebui să existe în codul ocupațiilor din România.

În ciuda faptului că aceste activități sunt intens contestate, la nivel academic, foarte mulți români se înscriu la astfel de cursuri și se apucă de noile meserii, iar această piață este în plină expansiune, cei care profesează având și din ce în ce mai mulți clienți dispuși să plătească. În plus, activitățile de acest tip nu sunt deloc ilegale, ci doar reprezintă concurența pe piață pentru psihologi.

Daniel David, rectorul UBB, a criticat dur introducerea acestor ocupații în codul COR, explicând că pseudoștiința nu ar trebui încurajată. Decizia Ministerului Muncii este considerată de rectorul UBB „halucinantă” și în acest context, iar Daniel David asociază această acceptare cu rezultatele testelor PISA şi cu nostalgia pentru comunism sau polarizarea socială – fenomene care sunt în creștere constantă, în ultimii ani, potrivit studiilor sociologice. Rectorul UBB a transmis și un mesaj pentru oamenii de știință și profesori, îndemnându-i să iasă în spaţiul public şi „să nu lase scena publică la dispoziţia obscurantismului”.

Ministerul Muncii a dat o informare de presă, pentru a elucida problema legalității meseriilor și a cursurilor de formare profesională acreditate pentru numerologi și astrologi, după ce au apărut discuții din spațiul public legate de aceste ocupații din Codul Ocupațiilor din România (COR). Profesia de astrolog este reglementată în România încă din anul 1995, iar cea de numerolog a intrat în COR anul trecut, în luna ianuarie.

Asociația Numerologilor din România a depus documentația, conform legislației în vigoare, având avizul favorabil al Asociației Naționale a Comitetelor Sectoriale din România. „Proiectul de act normativ a parcurs procedura transparenței decizionale la acea dată și nu au fost formulate observații cu privire la introducerea acestei ocupații. Ocupațiile de astrolog și numerolog sunt recunoscute în majoritatea țărilor UE și se regăsesc în Clasificarea Internațională Standard a Ocupațiilor – ISCO 08 și în Clasificarea Europeană a Aptitudinilor, Competențelor și Ocupațiilor Europene (ESCO) la aceeași Grupă 5161: Astrologi, prezicători și asimilați”, a explicat Ministerul Muncii.

 

Încercare de eliminare a concurenței

Principala problemă este, de fapt, concurența pe care ghicitorii în stele, în bobi, în numere și în Tarot o fac psihologilor. Prof. Univ. Dr. Daniel David, președintele Asociației Psihologilor din România, este psiholog principal în psihologie clinică, consiliere psihologică și psihoterapie, nu doar rectorul UBB.

În România, psihologii au încercat, în ultimii 25 de ani, să determine populația să meargă la consultații – așa cum se întâmplă în țările occidentale, însă nu s-a ajuns la rezultatele dorite. Pe de altă parte, românii preferă mai degrabă să meargă la ghicitori, indiferent dacă sunt sau nu autorizați.

Practic, cele două tipuri de ocupații sunt în concurență, chiar dacă se bazează pe pregătire profesională diferită. Psihologia se studiază în sistemul universitar, iar astrologia și numerologia se învață de la persoane care și-au obținut acreditarea, în baza legii din România, iar acum pot organiza inclusiv cursuri autorizate - perfect legal, inclusiv din perspectiva Legii concurenței.

 

Facultățile ar rămâne fără studenți

Problema concurențială este, într-adevăr, una foarte gravă pentru psihologi și facultățile care pregătesc specialiștii din acest domeniu, având în vedere faptul că piața nu-i poate integra, iar câștigurile profesioniștilor sunt mult mai mici decât cele ale ghicitorilor, astrologilor și numerologilor.

De exemplu, o ședință la un cabinet individual de psihologie poate costa între 150 și 200 de lei, în timp ce un astrolog sau un numerolog poate încasa de trei ori mai mult pentru o „consultație”. Pe de altă parte, un curs de formare profesională ca astrolog sau numerolog poate costa în jur de 3.000 de lei, cu doar câteva ore de pregătire, în timp ce pentru anii de facultate, masterat și doctorat e nevoie de mii de euro, la locurile cu plată, dar mai e nevoie și de admiterea ulterioară în profesie și multe altele.

Diferența esențială este cea de pregătire profesională – psihologul are studii universitare și postuniversitare, iar ghicitorul face un curs acreditat, de câteva zile, pentru o știință nerecunoscută, dar acceptată din punct de vedere legal. Avantajul este, în mod cert, al pseudoștiințelor care îi ajută pe cei care le practică să profeseze cu șanse mult mai crescute de câștig decât dacă s-ar face psihologi.

 

Statul este interesat de taxe și impozite

Ghicitorul poate chiar să nu facă niciun fel de curs și să nu-și declare veniturile la Fisc, însă rezultatele arată că balanța încrederii românilor înclină în favoarea astrologilor și a numerologilor, în detrimentul psihologilor. Fenomenul se observă și în statisticile ratingului posturilor TV și al site-urilor de știri, unde cele mai vizualizate și cele mai citite materiale sunt Horoscopul și previziunile astrale sau numerologice.

Statul român, precum celelalte țări din Uniunea Europeană, încearcă doar să colecteze cât mai mulți bani din aceste ocupații pe care să le aducă în legalitate. Studiile științifice au arătat că un trend sau un fenomen de acest fel nu poate fi stopat nici măcar dacă este scos în afara legii. Oamenii se vor duce în continuare la ghicitoare și nu la psiholog, chiar dacă ar fi ilegal. Tocmai de aceea, statul încearcă reglementarea și introducerea în legalitate a acestor activități, pentru a încasa de pe urma lor inclusiv taxe și impozite, ca din oricare altă meserie sau prestare de servicii.

 

Nicio ocupație nu poate fi scoasă în afara legii, iar statul este mai interesat de colectarea taxelor și a impozitelor decât de valoarea științifică a meseriilor.

×