x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gigantul chinez ZTE si-a inchis principalele activitati

Gigantul chinez ZTE si-a inchis principalele activitati

10 Mai 2018   •   13:09
Gigantul chinez ZTE si-a inchis principalele activitati

Aflat sub sanctiuni americane, ce-i interzic sa cumpere componente electronice din SUA, gigantul chinez al telecomunicatiilor ZTE isi suspenda principalele activitati, un dosar care alimenteaza divergentele comerciale dintre Beijing si Washington.

 

Varf de lance in dezvoltarea infrastructurilor 5G in China, ZTE este puternic dependent, pentru telefoanele sale mobile, de tehnologii americane, precum cipuri si sistemul de operare Android. Prin urmare, supravietuirea companiei este amenintata de embargoul impus de SUA. Intreprinderea a precizat ca "va continua sa comunice activ" cu administratia americana pentru a "facilita modificarea sau chiar anularea" deciziei si de a ajunge "la o concluzie pozitiva".

Dupa ce, in 2016, a pledat vinovata pentru ca a reexportat in Iran si Coreea de Nord echipament cumparat in SUA, in pofida interdictiei americane, compania chineza este acuzata de Washington de fals in declaratii. In aceste conditii, SUA au decis sa interzica pentru o perioada de sapte ani exporturile de componenete, in special, semi-conductori, pentru ZTE.

Reactionand, China a transmis saptamana trecuta proteste, cu prijelul vizitei la Beijing, pentru negocieri comerciale, cu o delegatie americana condusa de secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin. Autoritatile chineze cun ingrijorate de soarta unei companii care numara aproximativ 80.000 de angajati, in special in sudul tarii.

Embargoul survine pe fondul ingrijorarile americane legate de ambitia Chinei de a crea campioni nationali in domeniul tehnologiilor pana in 2025. Aflata sub presiune, compania ZTE ar putea fi tentata sa caute furnizori alternativi in Coreea de Sud sau Taiwan, doi alti mari producatori de semi-conductoare.  

×