x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie GMAC, alt gigant financiar, stă să cadă

GMAC, alt gigant financiar, stă să cadă

11 Dec 2008   •   00:00

GMAC LLC, braţul financiar al gigantului auto General Motors, a eşuat în a obţine destul capital pentru a se transforma într-un holding bancar, iar compania ar putea abandona efortul, ridicând noi dubii despre abilitatea companiei de a supravieţui, transmite Bloomberg.



Un schimb al datoriilor GMAC şi Residenţial Capital (unitatea sa ipotecară − n.r.),  cu deţinătorii lor desemnat a creşte finanţele companiei nu a atras destulă participare din partea investitorilor, a precizat ieri GMAC într-un comunicat. Până acum, GMAC are nevoie de a aduna 30 de miliarde de dolari drept capital necesar conform regulamentelor Federal Reserve (banca centrală americană − n.r.), iar regulatorul a precizat că nu va aproba conversia în holding bancar până ce aceste cerinţe nu sunt îndeplinite.
GMAC şi-a pus toate speranţele de revenire în planul de a deveni bancă comercială pentru a putea avea acces la fonduri din Planul de salvare de 700 de miliarde de dolari al lui Henry Paulson, secretarul american de stat al Trezoreriei. GMAC a dat creditorilor săi timp de gândire de trei zile pentru a lua în considerare oferta. Compania a mai adăugat că dacă nu va realiza operaţiunile astfel încât să primească aprobarea Fed până la 31 decembrie “va avea pe termen apropiat un efect advers asupra afacerilor GMAC, rezultatelor operaţiunilor şi poziţiei financiare”. Mai puţin de 25% din instrumentele financiare de 38 de miliarde de dolari prin care GMAC şi ResCap s-au împrumutat, au fost acoperite de ofertă au fost licitate, în vreme ce GMAC are nevoie de 75% pentru ca planul să funcţioneze.
GMAC a fost lovită puternic de criza mondială, după ce criza imobiliară a pus presiune pe braţul ipotecar, în vreme ce vânzările auto ale GM au ajuns la cel mai mic nivel din 1945 încoace. GMAC are datorii nesecurizate pe termen lung de 61 de miliarde de dolari şi a înregistrat pierderi de 7,9 miliarde de dolari de la mijlocul lui 2007 până acum.
Restructurarea datoriilor înseamnă în esenţă că GMAC să oferă să cumpere înapoi notele emise cu 55 de cenţi pentru fiecare dolar, iar ResCap pentru mai puţin de 50 de cenţi la un dolar în funcţie de anul maturităţii. GMAC are note de 2 miliarde de dolari care ajung la maturitate în 2011 în vreme ce ResCap are obligaţii de plată prin aceste instrumente de 1,2 miliarde de dolari pentru 2010.

×
Subiecte în articol: economic miliarde dolari gmac