x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Goana după aur anunţă scumpiri generale

Goana după aur anunţă scumpiri generale

10 Ian 2011   •   16:33

Aproape 75% dintre companiile miniere care exploatează zăcăminte de aur se aşteaptă ca preţul aurului să crească până în ultimul trimestru al anului 2011 iar 40% dintre aceştia estimează o valoare de 1.500 de dolari pe uncie, potrivit raportului Global Gold Price Survey, realizat de PricewaterhouseCoopers.

Cu toate acestea, actualul nivel al preţului aurului (1.367 dolari pe uncie) este în continuare, în termeni reali (ajustat la inflaţie) mult sub nivelul celui atins în 1980. De asemenea, 82% dintre producătorii de aur se aşteaptă ca nivelurile producţiei lor de metal preţios să crească în următorul an, iar reprezentanţii industriei estimează că se poate atinge chiar şi nivelul de 3.000 de dolari uncia.

“Ţinând cont de cererea mare de aur, va fi interesant de urmărit dacă acele companii miniere care au identificat depozite aurifere marginale vor demara producţia într-un ritm mai rapid decât ar face-o în condiţii normale de piaţă”, a comentat Alexandru Lupea, Partener, Servicii de Audit, liderul Grupului pentru industria energetică, minieră şi de utilităţi din cadrul PwC România. 

Sondajul PwC arată că 70% dintre producătorii de aur intenţionează să folosească lichidităţile adiţionale obţinute ca urmare a preţului ridicat al aurului pentru identificarea unor noi depozite sau extinderea celor actuale pentru a asigura un grad ridicat de refacere a rezervelor de aur. Marea majoritate (78%) vor să extindă actualele exploatări, 54% doresc să caute noi depozite de aur iar 37% au de gând să continue cu fuziuni şi achiziţii.

Războiul monedelor

“Îngrijorările legate de fragilitatea monedelor, îndeosebi cea a dolarului american şi al monedei euro, contribuie la creşterea preţului aurului. Deficitele bugetare considerabile  şi gradul din ce în ce mai ridicat de îndatorare al sectorului public în Statele Unite şi Europa pun presiune asupra celor două monede de circulaţie globală. Drept urmare, din ce în ce mai multe state se îndreaptă spre rezervele de aur ca substitut la păstrarea rezervelor în valută”, se arată în comunicatul PwC.

“Ţările bogate în resurse naturale s-ar putea orienta din ce în ce mai mult spre investiţiile în aur pentru a limita întărirea monedelor proprii (...)” arată experţii PricewaterhouseCoopers.

Scumpiri pe bandă rulantă

Goana după aur a investitorilor ne arată şi o latură negativă: va urma un val de scumpiri la alimente, benzină şi motorină, gaze naturale, energie termică. Şi asta pentru că, deşi aurul este o siguranţă pentru investitori în faţa războiului monedelor si fragilităţii dolarului şi monedei euro, principalele mărfuri se tranzacţionează în dolari pe bursele lumii. Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a emis săptămâna trecută un raport în care avetiza că preţurile alimentelor pe piaţa mondială au atins un nivel record în decembrie, ca urmare a cotaţiilor mai mari ale zahărului, cerealelor şi oleaginoaselor, a anunţat, depăşind chiar şi maximele din 2008, care au cauzat revolte soldate cu morţi în Haiti şi Egipt. Un index format din 55 de materii prime, analizate de Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură (OAA), a crescut pentru a şasea lună consecutivă, la 214,7 puncte, peste recordul anterior de 213,5 puncte atins în iunie 2008, potrivit unui raport lunar al ONU, citat de Bloomberg. în noiembrie, indicele se situa la 206 puncte. De asemenea, indicatorii pentru zahăr şi carne au atins cotaţii record. Raportat la decembrie 2009, costul alimentelor a crescut cu 25%, din cauza cerererii tot mai mari din China şi a celei mai grave secete din ultima jumătate de secol în Rusia.

Când foamea va lovi

Creşterea anuală din decembrie este comparabilă cu avansul de 43% din iunie 2008. Preţurile record la combustibili, impactul negativ al condiţiilor meteo asupra recoltelor, cererea în urcare din partea claselor de mijloc din India şi China, dar şi utilizarea porumbului în producţia de etanol au contribuit la criza din acel an, notează Bloomberg.

Producţia mondială de alimente va trebui majorată cu 70% până în 2050, în contextul creşterii populaţiei la 9,1 miliarde de persoane, de la circ 6,8 miliarde în prezent, potrivit OAA.

De asemenea, bumbacul a ajuns şi el recent la un maxim record, ceea ce înseamnă că şi hainele se vor scumpi.

×