Metalurgistii de la ArcelorMittal se pregatesc de greva. Sindicatul National "Solidaritatea" al Metalurgistilor din Romania(SNSMR ) a transmis vineri conducerii combinatului ArcelorMittal Hunedoara o adresa prin care reitereaza revendicarile legate de negocierea Contractului Colectiv de Munca pentru perioada 2011-2012. Revendicarile nu vizeaza doar majorari salariale ci si o serie de alte drepturi, legate de conditiile grele de munca, de acordarea de sporuri pentru orele suplimentare lucrate, pentru concedii si zile de sarbatoare etc.
Vicepresedintele SNSMR, Marin Mititelu, de la ArcelorMittal Hunedoara, a declarat pentru Jurnalul National: "Daca pana marti 24 mai ac., ora 13:00, nu vom cadea la intelegere cu conducerea societatii asupra celor zece revendicari pe care le-am inaintat in scris, vom declansa o greva de avertisment, in aceeasi zi, intre orele 13:00-15:00. Daca, nici pe parcursul saptamanii viitoare, revendicarile noastre nu vor fi acceptate, atunci, in ziua de luni, 30 mai ac., ora 7:00, vom demara greva generala, pe perioada nelimitata". "Concernul ArcelorMittal a declansat batalia finala cu propriii angajati din Romania, in urma careia nu se stie ce va mai ramane din metalurgia nationala, numai la Galati urmand a fi concediati inca trei mii de salariati si acesta e doar inceputul" – se arata intr-un document al sindicatelor din metalurgie. ArcelorMittal a decis sa transforme in fier vechi Furnalele nr 1 si 2, Otelariile Linz Donowitz nr 2 si 3, Tur-natoria Continua nr 3, Laminorul de Semifabricate, Laminorul Slebing si cel de Tabla Groasa nr 1, precum si Uzina Cocso-Chimica. "Masura este una potrivita pentru a scapa de grija raportarilor catre AVAS si Guvern, in care Furnalele 1 si 2 sunt prezentate ca fiind in stare de conservare, desi pentru repunerea lor in functiune ar fi necesare reparatii de ordinul zecilor de milioane de euro" – se arata in documentul amintit.
Potrivit aceluiasi document, "bunele intentii" ale patronatului de la ArcelorMittal sunt vizibile si la combinatul de la Hunedoara unde, cu toate ca anul trecut a fost declarata demararea a doua investitii importante, situatia din teren este cu totul alta. Astfel, cu toate ca in decembrie 2011 s-a hotarat obtinerea necesarului de oxigen tehnic prin efectuarea unei noi investitii, in ianuarie 2011 s-a renuntat la acest plan. O soarta similara se pare ca va avea si o alta investitie demarata, si anume, laminorul de profiluri economice. Sindicalistii atrag atentia ca renuntarea la acest laminor va afecta si producatorul de tevi din Roman, apartinand tot ArcelorMittal, care este principalul beneficiar al productiei realizate la Hunedoara. In plus, tot la Roman, modernizarea laminorului de 16 toli, o investitie de 63 de milioane de lei, anuntata de patronat, nici macar nu a fost demarata, parte din utilajele achizitionate in acest scop fiind pe cale de a fi vandute. Nici la combinatul de tevi de la Iasi (fostul Tepro- n.red.) situatia nu este mai buna. Potrivit unor surse apropiate sindicatelor din metalurgie, la Iasi activitatea ArcelorMittal ar urma sa se concentreze doar pe productia tevilor "ordinare", productia celor "speciale" urmand sa se transfere la combinatele ArcelorMittal din Cehia si Polonia.
Marin Mititelu declara ca o parte din instalatiile si utilajele de la combinatul din
Hunedoara taiate si predate la fier vechi erau cuprinse in Anexa nr 4 a contractului de privatizare, care prevedea ca aceste obiective nu puteau fi desfiintate, in cel mai rau caz ele puteau fi trecute in conservare, pentru ca faceau parte din Strategia de siguranta nationala. "Din cele cinci laminoare desfiintate la Hunedoara, trei sunt cuprinse pe Anexa nr 4 a contractului de privatizare, care curpinde utilajele si instalatiile care nu trebuiau demolate ci trecute in conservare" – spune Marin Mititelu. ArcelorMittal controleaza in Romania combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati.