x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Grevă la ArcelorMittal.

Grevă la ArcelorMittal.

de Alexandru Boariu    |    22 Mai 2011   •   21:00
Grevă la ArcelorMittal.

Metalurgistii de la ArcelorMittal se pre­ga­tesc de greva. Sindicatul Na­ti­o­nal "Solidaritatea" al Metalurgistilor din Romania(SNSMR ) a transmis vineri conducerii combinatului Ar­celorMittal Hunedoara o adresa prin care reitereaza revendicarile legate de negocierea Contractului Colectiv de Munca pentru perioada 2011-2012. Revendicarile nu vizeaza doar ma­jorari salariale ci si o serie de alte drepturi, legate de conditiile grele de mun­ca, de acordarea de sporuri pentru orele suplimentare lucrate, pentru concedii si zile de sarbatoare etc.

Vicepresedintele SNSMR, Marin Mititelu, de la ArcelorMittal Hune­doa­ra, a declarat pentru Jurnalul Na­ti­­onal: "Daca pana marti 24 mai ac., o­ra 13:00, nu vom cadea la in­te­le­ge­re cu conducerea societatii asu­pra ce­lor zece revendicari pe care le-am ina­intat in scris, vom declansa o greva de avertisment, in aceeasi zi, in­tre ore­le 13:00-15:00. Daca, nici pe parcursul saptamanii viitoare, re­ven­di­carile noastre nu vor fi acceptate, atunci, in ziua de luni, 30 mai ac., ora 7:00, vom demara greva gene­ra­la, pe pe­rioada nelimitata". "Concernul Ar­ce­lorMittal a de­clansat batalia finala cu propriii angajati din Romania, in ur­ma careia nu se stie ce va mai ra­ma­ne din metalurgia nationala, numai la Ga­lati ur­mand a fi concediati inca trei mii de sa­la­riati si acesta e doar in­ce­­putul" – se arata intr-un document al sindica­te­lor din metalurgie. ArcelorMittal a decis sa transforme in fier vechi Fur­na­lele nr 1 si 2, Ote­la­­riile Linz Donowitz nr 2 si 3, Tur­-na­toria Conti­nua nr 3, Laminorul de Semifabricate, Laminorul Slebing si cel de Tabla Groasa nr 1, precum si Uzina Cocso-Chimica. "Masura este una po­trivita pentru a scapa de grija ra­por­ta­rilor catre AVAS si Guvern, in care Furnalele 1 si 2 sunt prezentate ca fiind in stare de conservare, desi pen­tru repunerea lor in functiune ar fi necesare reparatii de or­di­nul zecilor de milioane de euro" – se arata in do­cu­mentul amintit.

Potrivit aceluiasi document, "bu­ne­le intentii" ale patronatului de la Ar­celorMittal sunt vizibile si la com­bi­natul de la Hunedoara unde, cu toa­te ca anul trecut a fost declarata de­mararea a doua investitii importante, situatia din teren este cu totul alta. Astfel, cu toate ca in decembrie 2011 s-a hotarat obtinerea necesarului de oxigen tehnic prin efectuarea unei noi investitii, in ianuarie 2011 s-a renuntat la acest plan. O soarta simi­la­ra se pare ca va avea si o alta in­ves­ti­tie demarata, si anume, laminorul de pro­filuri economice. Sindicalistii atrag atentia ca renuntarea la acest la­mi­nor va afecta si producatorul de tevi din Roman, apartinand tot Ar­celorMittal, care este principalul be­ne­­ficiar al productiei realizate la Hu­ne­­doara. In plus, tot la Roman, mo­der­nizarea laminorului de 16 toli, o in­­vestitie de 63 de milioane de lei, anuntata de patronat, nici macar nu a fost demarata, parte din utilajele achizitionate in acest scop fiind pe cale de a fi vandute. Nici la combina­tul de tevi de la Iasi (fostul Tepro- n.red.) situatia nu este mai buna. Potrivit unor surse apro­­piate sindicatelor din metalurgie, la Iasi activitatea ArcelorMittal ar ur­ma sa se concentreze doar pe pro­duc­tia tevilor "ordinare", productia celor "speciale" urmand sa se transfe­re la combinatele ArcelorMittal din Cehia si Polonia.
Marin Mititelu declara ca o parte din instalatiile si utilajele de la combi­na­tul din
Hunedoara taiate si predate la fier vechi erau cuprinse in Anexa nr 4 a contractului de privatizare, care prevedea ca aceste obiective nu puteau fi desfiintate, in cel mai rau caz ele puteau fi trecute in con­servare, pentru ca faceau parte din Strategia de siguranta nationala. "Din cele cinci laminoare desfiintate la Hunedoara, trei sunt cuprinse pe Anexa nr 4 a contractului de privatizare, care curpinde utilajele si instalatiile care nu trebuiau demolate ci trecute in conservare" – spune Marin Mititelu. ArcelorMittal controleaza in Romania combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati.

×