x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gripa aviară lovește în forță Europa în 2023

Gripa aviară lovește în forță Europa în 2023

de Adrian Stoica    |    01 Feb 2023   •   07:20
Gripa aviară lovește în forță Europa în 2023
Sursa foto: Hepta

Aflată în plină ofensivă împotriva pestei porcine africane, de care nu poate scăpa după mai bine de șase ani de la confirmarea primului focar, România s-a trezit lovită în această perioadă și de gripa aviară.

Valul epidemic de gripă aviară înalt patogenă, de subtip H5N1, care a debutat la finele anului 2021, s-a răspândit rapid în toată lumea, iar specialiștii spun acum că este cel mai devastator focar din istorie. La nivelul Uniunii Europene se ia în calcul chiar și vaccinarea păsărilor de curte din acest an, pentru a bloca răspândirea virusului care a dus până acum la uciderea a zeci de milioane de păsări în toată lumea. Numai de la începutul acestui an, în UE au fost confirmate 100 de focare.

După ce anul trecut a reușit să țină la distanță virusul H5N1 de fermele sale, speranța României s-a năruit în ultimele zile, după ce mai multe focare au fost confirmate. Pe platforma zootehnică din Codlea, județul Brașov, au apărut mai multe cazuri în fermele societății comerciale BRAVCOD SRL. În total, vor fi sacrificați peste 220.000 de curcani, iar autoritățile au instituit  deja filtre pe o rază de 10 kilometri pentru decontaminare. Potrivit ANSVSA, ieri trebuia încheiată sacrificarea celor peste 65.000 de curcani din prima fermă unde s-a descoperit virusul, urmând ca în 3-5 zile să fie finalizată operațiunea de eliminare a celor circa 44.000 de păsări din al doilea focar. Ulterior, va fi stins și cel de-al treilea focar, unde sunt aproximativ 113.000 de păsări.

Bulgaria a eutanasiat 25.000 de prepelițe

Un mare focar de gripă aviară a fost confirmat săptămâna trecută și în Bulgaria, la o fermă de prepelițe din apropiere de oraşul Etropole, la aproximativ 80 de kilometri est de capitala Sofia. Aici s-a trecut la eliminarea a 25.000 de păsări, a anunțat Agenția pentru Siguranța Alimentară din Bulgaria. Această țară s-a confruntat pe parcursul anului trecut cu mai multe focare, ultimul fiind depistat în octombrie, când au fost sacrificate circa 20.000 de păsări la o fermă din sudul țării.

Focar în Ungaria, aproape de România

La mijlocul lunii ianuarie, a fost confirmat virusul într-o nouă fermă din Ungaria, în apropierea graniței cu România. Virusul înalt patogen a fost descoperit într-o fermă cu 2.000 de raţe mulard de la Battonya, într-o zonă a judeţului Békés, la numai șase kilometri de granița cu județul Arad. Pe parcursul anului trecut și această țară a confirmat mai multe focare de gripă aviară.

Aproximativ 2.500 de focare au fost detectate în ferme din 37 de țări europene între octombrie 2021 și septembrie 2022, ceea ce a dus la sacrificarea a 50 de milioane de păsări.

37 de cazuri în Polonia

De la începutul anului, în Polonia au fost deja identificate 37 de focare de gripă aviară. Majoritatea au apărut pe harta provinciei Polonia Mare, a doua cea mai mare regiune ca suprafață din această țară. Cu toate acestea, situația devine din ce în ce mai gravă și în regiunea Opole. Într-o perioadă scurtă, trei focare, dintre care unul într-o fermă mare de pui de carne, au fost confirmate aici, scrie topagrar.pl. De la începutul anului, în UE au fost identificate 100 de focare la păsările ținute în ferme, majoritatea fiind în Polonia, Franța fiind pe locul doi, cu 32 de focare. 

Cehia pierde 15% din efectivul de păsări dintr-un foc

Virusul H5N1 s-a răspândit rapid și în Cehia, unde tot mai multe ferme de păsări au fost afectate. Numai într-o singură exploatație comercială autoritățile sanitar veterinare au dispus sacrificarea a 750.000 de găini, reprezentând circa 15% din efectivul de păsări din această țară.

Austria a extins zonele de risc

Din cauza numeroaselor noi cazuri de gripă aviară la păsările sălbatice, dar și la fermele de păsări, „zonele cu risc crescut de gripă aviară” din Austria au fost extinse la sfârșitul săptămânii trecute. În aceste condiții, este puțin probabil ca situația să se atenueze în curând, spune Agenția pentru Sănătate și Siguranță Alimentară din Austria. În aceste regiuni, fermele și gospodăriile care dețin peste 50 de păsări trebuie să le țină în spații închise și ferite de contactul cu păsările sălbatice. Măsura a fost luată după ce  pe 19 ianuarie au fost confirmat focare în fermele din Tirol și Austria Superioară.

Danemarca sacrifică 70.000 de păsări

O lovitură puternică a primit anul acesta și Danemarca, țară unde în cursul lunii ianuarie au fost depistate două focare. Primul, chiar în debutul anului, la o fermă de găini, unde au fost eliminate peste 53.000 de păsări. Al doilea a fost confirmat pe 17 ianuarie, obligând autoritățile sanitar veterinare să sacrifice peste 15.000 de curcani, după ce la sfârșitul anului trecut mai fuseseră eutanasiați 37.000 de curcani într-o altă fermă. 

 

×