x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gripa - Friptura de pui s-a ars cu aviara

Gripa - Friptura de pui s-a ars cu aviara

de Iohanna Onaca Purdea    |    05 Sep 2006   •   00:00
Gripa - Friptura de pui s-a ars cu aviara

Consumul de carne de pasare in Romania se va reduce cu circa 11% in 2006 din cauza gripei aviare, care a determinat scaderea numarului de pasari la producatori, se arata intr-un studiu american.

Bilantul de sfarsit de an va arata efectele gripei aviare care a afectat Romania in 2006: consumul de carne de pasare va fi cu 11% mai mic pe ansamblu, potrivit unui raport al Departamentului american de Agricultura. Si productia de pui broiler se va diminua cu 2%, la 220.000 de tone, pe fondul pierderilor cauzate de gripa aviara, mai precizeaza studiul. Exista insa si vesti bune: pentru anul viitor se prevad cresteri in industria carnii de pasare.

PRODUCTIE MICA. "In primul semestru al acestui an, numarul de pui broiler a scazut cu 1,3 milioane de capete, comparativ cu perioada similara a anului trecut, firmele preferand sa limiteze productia in conditiile in care inregistrau deja stocuri mari de carne de pui, in urma izbucnirii gripei aviare. Scaderea numarului de pasari a fost determinata si de masurile sanitar-veterinare restrictive", se arata in raportul USDA (United States Departament of Agriculture), citat de Mediafax. Stocurile de carne de pasare se vor diminua la finele anului 2006 la circa 10.000 de tone, estimeaza specialistii americani. Anul trecut, stocurile au totalizat 20.000 tone, de aproape patru ori mai mult decat in 2004.

REDRESARE. Specialistii americani estimeaza ca industria carnii de pasare se va redresa in viitor, iar consumul isi va relua trendul ascendent. "Ne asteptam ca acest sector sa recupereze rapid pierderile si sa treaca pe crestere incepand cu 2007, adaptandu-se cu usurinta la conditiile pietei unice europene", spun specialistii USDA. Ei prevad o crestere a consumului de carne de pasare in urmatoarele luni, dupa scaderea drastica de circa 80% in saptamanile care au urmat izbucnirii gripei aviare, in octombrie 2005. "Vanzarile au inceput inceput sa creasca din nou in luna iulie, insa se situeaza inca sub nivelul din perioada similara a anului trecut. Consumul va creste in urmatoarele luni, insa la finele anului 2006, daca nu va mai izbucni din nou gripa aviara, acesta se va situa cu circa 11% sub nivelul anului trecut", se arata in raport.

OBICEIURI DE CONSUM. Potrivit raportului, consumatorul mediu roman nu este fidel unei singure marci de carne de pasare, ci mai degraba locului de unde achizitioneaza produsele (supermarketuri sau magazine mici). Preferinta pentru o anumita marca este determinata de raportul calitate/pret, iar cererea pentru produsele de calitate superioara este inca scazuta pe piata locala. Preturile produselor din carne de pasare au scazut incepand din octombrie 2005, dar vor inregistra cresteri in lunile urmatoare, in paralel cu o majorare a vanzarilor, estimeaza USDA.

PIERDERI DE 200 DE MILIOANE DE EURO
Pierderile provocate de prezenta virusului gripei aviare se ridica la 200 de milioane de euro, din care 70 de milioane de euro reprezinta pierderile din sectorul carnii de pasare, potrivit raportului citat. Ultimul focar de gripa aviara a fost inchis in luna iulie. Piata carnii de pasare este dominata de sapte grupuri agricole, acestea detinand circa 50% din productia comerciala. Micii producatori realizeaza 1.500-2.000 de tone pe an. "Aderarea Romaniei la UE va avea un impact puternic asupra pietei, determinand o triplare a productiei de pui broiler si noi concentrari pe piata", cred specialistii americani. Importurile au asigurat 40% din consumul intern de pasare anul trecut, unul din principalii parteneri fiind SUA, care a exportat in Romania carne de pasare in valoare de 63 de milioane de dolari in 2005, echivalentul a 92.000 de tone. In 2006, importurile totale de carne de pasare vor scadea cu 20%, trend care va continua dupa aderare, mai estimeaza USDA.
×
Subiecte în articol: economic carne pasare