x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gura de aer de la lichidatori

Gura de aer de la lichidatori

de Daniela Ivan    |    10 Aug 2005   •   00:00
Gura de aer de la lichidatori

Firmele cu datorii ar putea scapa de faliment daca creditorii accepta sa renunte la dobanzi si penalitati sau la vanzarea de active. Propunerea vine din partea practicienilor in reorganizare si lichidare.

Uniunea Nationala a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare (UNPRL) considera ca este necesar sa se incerce redresarea societatilor viabile aflate in dificultate financiara incipienta. "Ministerul de Justitie pregateste o ampla modificare a Legii 64/1995 privind reorganizarea si falimentul, iar noi am propus legiferarea unui act normativ privind concordatul preventiv, act care a existat in tara noastra in perioada 1929-1938", a declarat Arin Stanescu, presedintele UNPRL. O astfel de reglementare este in spiritul principiilor emise de Banca Mondiala, dar si de Uniunea Europeana.

SANSA. "Concordatul preventiv e un contract incheiat intre debitorul care simte ca se indreapta catre prapastie si majoritatea creditorilor, prin care partile ajung la un compromis", spune avocatul Arin Stanescu. Debitorul se obliga sa puna ordine in intreprindere, sa schimbe managementul, stilul de marketing, sa caute noi piete de desfacere, chiar sa schimbe productia. Creditorii au sansa sa-si recupereze integral banii daca intreprinderea se redreseaza financiar. Companiile vor putea lua credite de la banci pentru a se finanta. "Acum, normele BNR, fara sa o spuna expres, obliga bancile sa nu finanteze societati in reorganizare financiara sau in faliment", spune presedintele UNPRL. Societatile comerciale cu mari datorii, care nu pot fi privatizate sau a caror privatizare nu a reusit si care nu au sanse de redresare pot fi valorificate mult mai bine in cadrul unei proceduri de faliment, imbunatatita si eficientizata. Motivul consta in aceea ca astfel de societati se pot vinde in integralitatea lor fara ca asupra bunurilor transmise investitorului sa mai existe obligatii financiare. Toate aceste bunuri vor fi preluate curatate de orice sarcini.

STATISTICA. Reorganizarea judiciara, prin modul in care a fost reglementata si aplicata in Romania, este inutila, spune Gheorghe Piperea, vice-presedintele UNPRL. Statistica institutiei pe anul 2004 releva faptul ca in 10% din cazurile de insolventa declarate de tribunale a fost confirmat un plan de reorganizare judiciara. Cazurile in care reorganizarea judiciara a condus la redresarea debitorului au fost si mai restranse ca numar: doar in 1,5% din cazuri debitorul si-a reluat activitatea in noile conditii oferite de redresare. Celelalte cazuri de reorganizare judiciara au esuat in faliment.

AJUTOR DE STAT
Daca creditorul majoritar este statul, atunci el va putea sa acorde esalonari la plata si anulari de dobanzi si penalitati in cadrul unui concordat preventiv, fara ca acestea sa fie considerate ajutor de stat. Stanescu precizeaza ca o astfel de reglementare ar imbunatati sansele de salvare a societatilor viabile. In cazul Tractorul ar fi putut fi folosita o astfel de metoda care ar fi simplificat privatizarea acestei mari societati comerciale. Nici un creditor bugetar nu va fi de acord cu concordatul, daca acesta este o aventura. Daca procedura esueaza, singura solutie este falimentul.
×
Subiecte în articol: economic