x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul a adoptat legea salarizării unitare

Guvernul a adoptat legea salarizării unitare

24 Noi 2010   •   18:54

Salariile de bază din sectorul public vor fi majorate anul viitor cu 15% raportat la nivelul din luna octombrie, iar salariul de bază minim brut pe ţară va creşte de la 600 lei la 670 lei, a anunţat ieri premierul Emil Boc la finalul şedinţei de guvern.

Cu toate acestea, salariile vor rămâne cu 13,75% mai mici faţă de luna iunie 2010, când au fost reduse de Guvern, iar noul nivel va mai fi modificat încă o dată la sfârşitul anului viitor. Proiectul legii salarizării unitare în sectorul public va fi transmis joi dimineaţa Parlamentului, pentru începerea procedurii de angajare a răspunderii Guvernului, a mai spus premierul. Adoptarea legii salarizării unitare este critică pentru ca Executivul să poată aduce în Parlament un proiect de buget pentru 2011. De asemenea, legea este vitală deoarece, în lipsa adoptării acesteia, salariile bugetarilor ar trebui să revină la nivelul din iunie 2010, deoarece Curtea Constituţională a aprobat reducerea doar temporar.

Revenirea salariilor ar duce la ratarea ţintei de deficit bugetar de 4,4% convenită cu FMI pentru 2011.

Angajaţii din sectorul public nu vor beneficia nici anul viitor de prime, tichete de masă, cadou şi de vacanţă, iar munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru sau în zilele de sărbători va fi compensată cu timp liber.

×