Sacrificarea unei găini, moartea măgarului și vânzarea căruţei vor fi consemnate în „analele electronice ale statului”. Asta dacă autorităţile vor reuși să își ducă la bun sfârșit planul de creare a Registrului Agricol Naţional (RAN). Sistemul ar trebui să fie online din luna septembrie, dacă toate planurile Guvernului merg șnur.
Prin înfiinţarea RAN se urmărește o mai bună gestionare a proprietăţilor mobile și imobile. Potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară, în prima fază s-a realizat documentul de analiză a sistemului informatic. Aceasta trebuia făcută până la 31 decembrie 2015. Faza a doua de realizare a sistemului intră pe finanţarea din programul comunitar 2014- 2020, dar deocamdată nu se știe de pe ce măsură vor fi luaţi banii. Această fază presupune, de fapt, mai tot, de la proiectare până la implementarea sistemului informatic, iar acest lucru ar dura patru luni de la obţinerea finanţării. Cel puţin teoretic. Demersurile pentru acordarea finanţării ar trebui finalizate luna viitoare, dar proiectul este deja mult întârziat.
Amenzi dacă nu ies oile la număr
Datele Registrului Agricol trebuie actualizate la zi, iar dacă refuzaţi să furnizaţi informaţiile, sunteţi pasibili de amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei. Înscrierea în Registrul Agricol se va face în perioada 5-20 ianuarie 2017 pentru datele anuale privind membrii gospodăriei, terenul aflat în propri-etate, clădirile utilizate ca locuinţă, mijloacele de transport cu tracţiune animală și mecanică, utilajele și instalaţiile agricole și efectivele de animale din gospodărie.
În perioada 1-15 mai 2017 se va face înscrierea pentru datele privind modul de folosinţă a terenului, suprafeţele cultivate şi numărul pomilor fructiferi.