x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul dă startul pomenilor electorale

Guvernul dă startul pomenilor electorale

de Daniel Ionaşcu    |    27 Iul 2011   •   21:00
Guvernul dă startul pomenilor electorale

Dupa ce Guvernul a evitat ani de zile reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza, acum, autoritatile au aprobat un memorandum care consfinteste introducerea “cosului de solidaritate', cu alimente “la pretul cel mai scazut posibil' pentru pensionari.

Daca in fata expertilor de la Fondul Monetar International (FMI) autoritatile mimeaza austeritatea, in fata propriilor cetateni au scos de la naftalina teancul de promisiuni electorale. Cosul prevede acordarea lunar, contra cost, dar la “pretul cel mai scazut posibil', a unui pachet continand alimente de baza, precum faina, zahar, ulei, malai si orez.

“Din punct de vedere economic, programul nu implica un efort bugetar, nu se acorda subventii sau sprijin financiar si nu are impact negativ asupra incasarilor de TVA. Este doar un efort suplimentar de organizare ce poate fi realizat de catre institutiile administratiei publice locale si centrale', se arata in memorandumul aprobat de Guvern pentru introducerea acestui program sI citat de Mediafax. Surse din cadrul FMI au declarat pentru Jurnalul National ca vor supraveghea ca masurile luate in perioada urmatoare “sa aiba sustenabilitate financiara sI dupa 2012'. ホn limbaj finantist, asta inseamna ca Jeffrey Franks se teme de pomeni electorale.

TVA redus de 5% respins de Basescu
Masura vine in contextul in care Opozitia a propus de cativa ani de zile reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza. Ba mai mult, Parlamentul chiar a votat o data o astfel de masura, in octombrie 2010, sI tot cu FMI la usa. Presedintele Traian Basescu nu a promulgat-o pe motiv ca ar afecta veniturile bugetare. O parte din partlamentarii PDL declarau atunci ca sustin masura, in vreme ce altii au spus ca au votat din greseala.

Daca in privinta reducerii TVA ar fi beneficiat toata populatia sI s-ar fi putut fi cumpara alimente cu pret teoretic mai mic la orice magazin, masura adoptata permite achizitia unei cantitati limitate sI doar de catre pensionari.

Statul cand are, cand nu are
Masura vine dupa ce Executivul a taiat cat a putut de mult din pensii prin introducerea cotei de sanatate pentru pensiile care depasesc 740 de lei (dupa ce anterior nivelul era 1.000 de lei), la nici jumatate de an distanta autoritatile au gasit resurse pentru noul program. Desi in document Guvernul se lauda ca nu vor fi fonduri bugetare, declaratiile mai multor sustinatori ai proiectului implica exact fapt. ホn teorie, statul vrea sa cumpere mari cantitati alimente sI va vinde produsele catre pensionari fara niciun adaos comercial. Astfel, pensionarii ar avea parte de produse ieftine.

Gabriel Oprea, ministrul Apararii, a declarat ca produsele vor fi achizitionate prin contracte incheiate la nivel national, in urma unor licitatii transparente, iar ambalarea si distributia pachetelor se vor realiza prin institutiile administratiei publice locale. ホn schimb, colegul sau de partid, presedintele UNPR, Marian Sarbu, declara la inceputul lunii iulie ca in coalitia de guvernare se discuta despre instituirea pana in toamna a unui “cos al pensionarilor', adica o subventionare a produselor alimentare de baza pentru acestia.

Sebastian Lazaroiu, Ministrul Muncii, ii contrazice pe cei doi colegi de guvernare sI spune ca nu exista o forma finala, dar ca el va sustine orice intentie care ii vizeaza pe cei care au nevoie, cu impact bugetar minim. Pentru a identifica “solutiile normative' Guvernul a decis formarea unui grup de lucru care sa contina reprezentanti ai ministerelor Administratiei si Internelor, Justitiei, Finantelor, Agriculturii, Sanatatii, ai Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat si ai Consiliului Concurentei. Grupul are 21 de zile pentru a veni cu proiectul in discutie.

Probleme de logistica
Realizarea programului presupune o logistica imensa, avand in vedere ca potrivit Ministerului Muncii, Romania are 4,74 milioane de pensionari iar alte 683 de mii de persoane primesc pensii agricole. Daca presupunem ca fiecare pensionar va primi subventionat doar cate un kilogram de faina, ulei, orez, zahar sI malai, Executivul trebuie sa se ocupe de colectarea lunara a 5,5 milioane de kilograme din fiecare aliment. Dupa asta trebuie sa le transporte la fiecare primarie sau consiliu judetean, care mai departe trebuie sa le distribuie. Fiecare primarie trebuie sa se ocupe apoi de de depozitare, vanzare sI colectare de TVA, devenind practic niste aprozare. Pentru toate aceste operatiuni e nevoie de obtinere de autorizatii. De asemenea, e nevoie de un intreg pachet legislativ care sa reglementeze fiecare din aceste activitati, inclusiv realizarea unui sistem de tichete pe care sa le primeasca pensionarii sI prin care sa se previna ca acestia sa cumpere de mai multe ori. Mai mult, masura va perturba piata concurentiala, din cauza cantitatilor mari. Practic, preturile foarte mici pentru pensionari duc la scumpirea acelorasi produse cumparate de restul cetatenilor din magazinele normale.

In Romania, 60% din pensie se duce pe alimente
UNPR considera ca acest proiect este absolut necesar, in conditiile in care pensia medie in Romania este de 721 de lei, iar pentru cei care au lucrat in agricultura, media este de doar 310 lei. In memorandum se arata ca, in conditiile in care pensia medie este de aproximativ jumatate din salariul mediu, ponderea pe care cheltuielile cu produsele alimentare o ocupa in cheltuielile unui pensionar este de circa 60%. Pentru o buna comunicare publica, programul va putea beneficia de elemente de identificare vizuala proprii.

“In egala masura, proiectul UNPR este oportun din punct de vedere economic, intrucat nu presupune niciun efort bugetar, ci dimpotriva. Acest program va duce la sustinerea productiei interne, la incurajarea competitivitatii, prin achizitii publice consistente si transparente, si va avea efecte de angrenare economica si de creare de noi locuri de munca. UNPR doreste ca programul guvernamental “Cosul de solidaritate' sa devina functional din toamna acestui an si sa reprezinte un sprijin consistent pentru toti pensionarii romani. Proiectul UNPR “Cosul de solidaritate' a avut inca de la inceput sprijinul primului-ministru Emil Boc si al Coalitiei de guvernare'', se arata in comunicatul UNPR.

Basescu critica programul “Economat' in 2002
In 2001, Guvernul Nastase, in colaborare cu un grup de producatori si distribuitori, a deschis magazinele “Economat', anuntand ca pensionarii pot cumpara in aceste locatii lunar, la un pret mai mic cu 30%, cate doi litri de ulei, doua pungi de zahar, doua pungi de orez, precum si alte produse ca faina, malai, gris, paste fainoase, margarina. In 2002, actualul presedinte Traian Basescu, pe atunci primar al Bucurestilor, critica programul. “Economatele sunt o poveste. Treci strada si gasesti marfuri mai ieftine', spunea atunci Basescu.

Mariana Campeanu, fost ministru al Muncii: E o masura electorala comunista
Deputatul PNL Mariana Campeanu, fost ministru al Muncii, a declarat, ca, prin introducerea “cosului de solidaritate' pentru pensionari, Guvernul a recurs la o masura comunista, pe de o parte, si electorala, pe de alta, in loc sa dezvolte economia. “Este o masura comunista intr-un sistem capitalist, care ne aduce aminte de tichetele pe care le aveam inainte si puteam sa cumparam doua kilograme de ulei si de zahar si un pachet de unt. Cam acelasi lucru se intampla si acum. Si, in afara de asta, e o metoda electorala sa mai cumparam niste voturi, sa ii mai pacalim inca o data pe pensionari, in loc sa adoptam masuri sa crestem economia, sa cream locuri de munca si sa avem bani la bugetul de asigurari sociale ca sa crestem pensia si oamenii sa traiasca decent si sa nu mai fie umiliti', a spus Mariana Campeanu.

Decimarea IMM-urilor a subminat economia
Senatorul Dan Voiculescu a prezentat, intr-un text postat pe blogul personal, nivelul pagubelor create asupra sectorului IMM de guvernarea Basescu-Boc, consi­derand ca persoanele responsabile trebuie sa raspunda in justitie.

"Conform unei recente analize a Comisiei Europene, din sectorul IMM din Romania au disparut 500.000 de locuri de munca in perioada 2008-2010. Cauza prin­cipala pentru decimarea intreprinderilor mici si mijlocii a constituit-o impozitul forfetar, cea mai nociva masura fiscala din istoria recenta a Romaniei", spune Dan Voiculescu. Prin disparitia a 500.000 de locuri de munca, bu­getul de stat a pierdut direct minim 100 de milioane de lei lunar, adica cel putin 2 miliarde si jumatate

de lei in doi ani. Pe langa aceste pierderi directe, se aduga costurile indirecte, asistenta sociala pentru persoanele ramase fara locuri de munca, venituri nerealizate etc., a caror valoare cumulata atinge cel putin inca 2 miliarde si jumatate. Asadar, doar in sectorul IMM, Romania a pierdut, in nici 2 ani, cel putin 5 miliarde de lei. "In acest caz, Guvernul nu are scuza incompetentei sau a nestiintei. Inca din 4 martie 2009 avertizam public ca impozitul forfetar va sufoca intreprinderile mici si mijlocii si ca mii de firme care se chinuie sa supravietuiasca vor da faliment, amplificand somajul. Avertismente similare au fost lansate de toti economistii seriosi.

Asadar, Guvernul stia ca impozitul forfetar este o masura nociva si totusi a introdus si mentinut acest impozit. Rezultatul: o paguba financiara de cel putin 5 miliarde de lei, sute de mii de drame perso­nale imposibil de cuantificat si decimarea clasei de mijloc din Roma­nia. Pentru aceste drame, pentru aceste pagube financiare uriase, regimul Basescu-Boc va trebui sa raspunda in justitie. Reamintesc ca in Codul Penal al Romaniei, la art. 165, este prevazuta infractiunea de subminare a economiei nationale", a concluzionat liderul PC.

Ministrul Muncii nu stie de cand se vor mari salariile bugetarilor
Tot in lista pomenilor electorale s-ar putea inscrie si promisele mariri salariale si de pensii, menite a intra in vigoare de la inceputul anului viitor, an electoral. Anuntul revenirii pentru bugetari la salariile din 2009 a fost facut mai intai in mai de premierul Emil Boc, intarit verbal de ministrul de Finante Ialomitianu saptamana trecuta si reiterat ieri de ministrul Muncii, Sebastian Laza­roiu (foto). Deosebirea este insa ca daca Boc si Ialomitianu dadeau ca certa data de 1 ianuarie 2012 pentru aplicarea maririlor salariale si de pensii, ca parte a strategiei fiscal-bugetare pentru 2012, noul ministru al Muncii a ridicat semne de intrebare asupra datei de intrare in vigoare a noilor masuri. Declaratiile lui Lazaroiu au fost facute ieri dupa intalnirea cu de­le­­gatia FMI, ministrul sustinand ca ma­rirea salariilor bugetarilor se poate face, dar nu se stie cand se va incepe si nici cum se va face. Lazaroiu a spus ca decizia maririi salariilor va trebui lua­ta de catre Guvern, existand deja discutii despre acest subiect, care vi­zea­za anul 2012. Deocamdata insa, a sustinut Lazaroiu, nu s-a stabilit mo­dul in care se va face revenirea la ni­velul salariilor din iunie 2010, daca va fi vorba de esalonare sau nu. "In sec­­­torul public va trebui sa revenim, pen­tru ca si economia isi revine, s-au mai facut disponibilizari si cred ca se poate reveni la salariile din 2010, dar cand si cum se va face asta e greu de spus", a declarat ministrul Muncii ieri.

In schimb, la 25 mai premierul Emil Boc promitea la televiziune pentru 2012 ca bugetarii vor recupera toata pierderea salariala de anul trecut, iar pensiile vor fi si ele majorate, prima transa dorindu-se a se acorda de la 1 ianuarie 2012. "Ar fi de dorit sa fie totul intr-o singura transa. In doua transe este posibil, intr-una singura as vrea sa avem datele posibile", spunea Boc. Premierul punea insa o conditie pentru acordarea acestor sume: crestere economica de 1,5%-2% anul acesta si 3,5%-4% anul viitor. De asemenea, anunta Boc, si pensiile vor fi marite de la 1 ianuarie, conform legislatiei, adica 100% cu rata inflatiei plus 50% din cresterea valorii salariului mediu brut pe economie.

Asigurari ca exista posibilitati financiare ca de la 1 ianuarie sa se mareasca pensiile, iar revenirea salariilor la nivelul din 2009 sa se fa­ca prin doua majorari a dat sap­ta­ma­na trecuta si ministrul de Finante, Gheor­ghe Ialomitianu. "De la 1 ianuarie 2012 cresc pensiile. Acest lucru a fost deja negociat cu FMI-ul, iar pensiile vor creste, in urma aplicarii ratei de inflatie si a cresterii cu 50% a salariului mediu, potrivit Legii pensiilor", a declarat Ialomitianu. Mi­nistrul a mai precizat ca pe parcursul anului 2012 bugetarii vor primi in doua tran­se ce li s-a luat in 2009 si Ro­mania nu se va mai confrunta cu masuri de austeritate. (Aniela Nine)

×