x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul deblochează 47 de milioane de euro pentru IMM-uri

Guvernul deblochează 47 de milioane de euro pentru IMM-uri

de Adrian Stoica    |    03 Iun 2016   •   11:35
Guvernul deblochează 47 de milioane de euro pentru IMM-uri
Sursa foto: Paul/Getty Images/F1online RF

Guvernul a aprobat, în şedinţa de ieri, un memorandum privind susţinerea a patru scheme de ajutor de minimis pentru programele de încurajare şi de stimulare a înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, primele dintre cele zece programe naţionale adresate antreprenorilor în acest an. Cele patru scheme de minimis sunt concepute ca programe multianuale până în anul 2020 cu finanţare de la bugetul de stat, iar selecţia beneficiarilor se face prin înscriere anuală, în limita bugetului alocat fiecărui program, prin legea bugetului de stat.


Bani pentru dezoltarea pieţei

Astfel, "Programul de dezvoltare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă" are un buget alocat de 21,049 milioane de lei în acest an şi executivul estimează că 156 de operatori economici vor beneficia de acest program. Schema de finanţare vizează o alocaţie nerambursabilă de maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar nu mai mult de 135.000 lei.

Sprijin pentru debutanţi

"Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri" are un buget alocat de 22,7 milioane de lei în acest an, estimându-se minimum 501 de beneficiari. Schema de finanţare prevede alocaţii  nerambursabile reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 de euro echivalentul în lei, din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri.


Implicarea femeilor în afaceri

"Programul naţional multianual pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul femeilor din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii" are în 2016 un bugetul de 500.000 de lei, preconizându-se minimum 10 beneficiari. Schema pentru acest program are o alocaţie financiară nerambursabilă de maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar nu mai mult de 50.000 de lei.


Bani pentru promovare

"Programul pentru organizarea Târgurilor IMM-urilor" are anul acesta un buget de trei milioane de lei, estimându-se că un număr de 600 de firme vor beneficia de acest program. Schema de finanţare vizează o alocaţie financiară nerambursabilă pentru decontarea cheltuielilor IMM aferente participării la târg.

 

Schemele de minimis iniţiate de Ministerul Economiei sunt gestionate de Oficiile Teritoriale pentru IMM şi Cooperaţie. Ele sunt elaborate pentru acest an, cu posibilitatea prelungirii pe următorii ani.

159,490 milioane lei este suma pentru finanţarea schemelor de aferent unui număr de 10 programe de sprijin a IMM-urilor în 2016

×