Autorităţile române găsesc tot mai greu bani pentru plata pensiilor şi a salariilor din domeniul bugetar şi riscă să plătească pe viitor investitorilor dobânzi şi mai mari dacă nu acceptă acum dobânzile de 7% la obligaţiuni, potrivit unei analize Reuters.
Agenţia precizează că autorităţile s-au chinuit să vândă obligaţiuni la randamente acceptabile şi au tot refuzat să dea o dobândă mai mare de 7%. Însă dobânzile au şanse tot mai mari să crească din cauza măsurilor de austeritate, precum majorarea TVA de la 19% la 24% şi reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, care împiedică relansarea economică.
Economiştii estimează că rezervele de bani ale guvernului pot acoperi nevoile pentru maximum una-două luni, însă statul nu este în pericol de a nu-şi putea onora obligaţiile şi are mai multe soluţii posibile la dispoziţie, pe lângă plata unor randamente mai ridicate, scrie agenţia de presă.
În plus, România are un Guvern instabil, mai scrie Reuters. Conform calculelor prezentate, România trebuie să se împrumute 19 miliarde de lei până la finele anului. În luna iulie, România a reuşit să se împrumute până acum doar 982 milioane de lei din cele 4,65 miliarde de lei planificate. "Întreg apetitul pentru active riscante va scădea (...) Mediul general de finanţare va deveni cu mult mai dificil", avertizează economistul Neil Shearing de la Capital Economics din Londra.
În schimb, chiar dacă găseşte bani, problema reală este doar amânată.
Soluţia finală, "de panică", la care pot apela în ultimă instanţă autorităţile ar fi să ceară mai mulţi bani de la FMI, potrivit analiştilor.