x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul ia partea firmelor străine

Guvernul ia partea firmelor străine

de Daniela Ivan    |    15 Dec 2015   •   00:01
Guvernul ia partea firmelor străine

Menţinerea unui salariu minim de mizerie nu este în avantajul firmelor româneşti sau al statului român, aşa cum susţine ministrul de Finanţe. Singurele câştigătoare sunt companiile străine care vin în România pentru forţă de muncă ieftină şi repatriază profituri uriaşe în ţările de origine.
Guvernul Cioloş plânge de mila industriilor în lohn şi a celor care aduc foarte puţină valoare adăugată, dar nu calculează câţi bani pierd bugetul de asigurări sociale şi bugetul de stat din menţinerea unui salariul minim foarte mic. Afectate de creşterea salariului minim sunt doar firmele cu mulţi angajaţi care activează în comerţ, construcţii, HoReCa sau în lohn.

La nivelul patronilor români, părerile sunt împărţite. „Cei din regiunile mai bogate spun că nu este nicio problemă ca salariile să fie mărite, dar cei din zonele mai sărace spun că vor trebui să-şi regândească afacerea”, spune Liviu Rogojinaru, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). În plus, oamenii se tem că nu vor mai găsi muncitori cu care să-şi dezvolte afacerile. „Preconizăm că în 2016 volumul în construcţii va creşte, şi dacă salariul minim rămâne la fel, muncitorii pleacă în afara ţării, unde pot să lucreze pe salarii mai mari”, spune Cristian Erbaşu, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii.

O ţară, două salarii minime
Majorarea salariului minim doar pentru bugetari este o discriminare care va duce la dezechilibre importante pe piaţa muncii. „Pentru sectorul bugetar, creşterea salarială a fost realizată, deci nu există nicio justificare a neaplicării creşterii salariului minim garantat în plată, element important în sursa bugetului naţional, care prin îngheţarea sa nu ar crea decât o discriminare între sectorul economic şi sectorul bugetar”, se arată în scrisoarea deschisă pe care confederaţiile sindicale i-au trimis-o premierului. În plus, sindicalişti spun că fenomenul sărăciei în România ar trebui să fie prioritatea zero pe agenda guvernanţilor.

Odată ce salariul bugetar îl va depăşi pe cel privat, va fi o presiune, deja avem semnale că încep să plece oamenii de la patroni la stat, că sunt mai bine plătiţi.
Cristian Pârvan, secretar general AOAR

Toate lanţurile de retail îşi plătesc majoritatea angajaţilor cu 1.050 lei plus bonuri de masă şi nu-şi vor schimba această politică dacă statul nu va interveni

Un salariu minim redus încurajează plecarea românilor la lucru în străinătate, munca la gri şi menţine un buget de asigurări sociale redus. Nu înseamnă pierderea locurilor de muncă

„Cei care profită de salariul minim nu sunt patronii români, ci companiile străine. Acestea dau românilor sub antrepriză numai componenta de manoperă şi impun tarife foarte mici. Deci, cu cât legea va impune un salariu minim mai mare, cu atât aceste companii vor fi obligate să accepte manopere mai mari. Marja lor de profit va scădea, dar bugetul va câştiga.”
Cristian Erbaşu, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii
 

×