Premierul Boc rămâne ferm pe poziţii şi spune că tăierea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15% reprezintă "răul cel mai mic". Guvernul a preferat să evite soluţia FMI, prin care taxele erau majorate concomitent cu reducerea salariilor, şi să nu taxeze suplimentar mediul de afaceri, periclitând reluarea creşterii economice, considerând că bogaţii vor fi taxaţi pentru proprietăţi şi produse de lux, a afirmat premierul Boc. "Opţiunea FMI a fost TVA de 24%, cotă unică de 20% şi reducerea salariilor cu 20%. Faţă de această opţiune, am ales să reducem cheltuielile bugetare fără a creşte taxele, pentru că o impozitare suplimentară a mediului de afaceri ar afecta şansele de reluare a creşterii economice. Am ales răul cel mai mic", a spus Boc.
El a arătat că şi bogaţii vor fi taxaţi prin impozitarea suplimentară a persoanelor care deţin mai multe proprietăţi, precum şi prin introducerea de accize la produsele de lux.
Şi Sebastian Vlădescu (foto), ministrul de Finanţe al României, l-a contrazis pe preşedintele FMI, Dominique Strauss-Kahn, în privinţa tăierii salariilor ca măsură de reducere a deficitului bugetului general consolidat. "În nici unul dintre scenariile analizate cu FMI nu a fost exclusă reducerea imediată a salariilor în sectorul bugetar cu minimum 20%", a declarat Sebastian Vlădescu într-un comunicat de presă remis redacţiei. Vlădescu a mai precizat că "îi e greu să înţeleagă" cum creşterea TVA la 24% şi a cotei unice la 20% ar fi afectat doar bogaţii.
Fostul preşedinte Ion Iliescu califică drept "nedemnă" reacţia unor reprezentanţi ai PDL, care îl critică pe directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, pentru declaraţiile prin care a încercat să se delimiteze de deciziile Guvernului privind reducerea salariilor şi a pensiilor. "În urma protestului organizat de sindicate în ziua de 19 mai, reprezentanţii FMI au ţinut să se delimiteze de măsurile adoptate de Guvernul României (de fapt, de preşedintele Băsescu) care-i penalizează, în primul rând, pe salariaţi şi pe pensionari. Este de-a dreptul nedemnă reacţia unor reprezentanţi ai partidului de guvernământ care îl jignesc pe directorul general al FMI, pe care îl suspectează de «intenţii electorale», în faţa opiniei publice din Franţa," scrie Iliescu pe blog. El apreciază că Dominique Strauss-Kahn are o judecată mai corectă când spune că "orice Guvern responsabil, când este obligat să ia măsuri de austeritate, trebuie să se gândească să-şi protejeze propriii cetăţeni şi să apeleze, mai ales, la înclinarea ponderii acestor măsuri spre cei bogaţi, şi nu spre cei mai săraci membri ai societăţii".