Executivul a dorit să mai dea o palmă mediului de afaceri prin amânarea neimpozitării profitului reinvestit pentru anul viitor. Amânarea măsurii pentru 2010 era prevăzută în proiectul Programul de Convergenţă, însă după apariţia documentului în presă, Ministerul de Finanţe s-a întors. A venit cu precizarea că Programul este în curs de elaborare, iar informaţiile apărute în presă sunt incorecte şi sunt doar variante de lucru.
Ministerul de Finanţe intenţiona, cel puţin până ieri seară, să amâne neimpozitarea profitului reinvestit pentru anul următor. Aşa rezultă din proiectul revizuit al Programului de Convergenţă, citat de Mediafax.
Scutirea de impozit pe profitul reinvestit începând din acest an este inclusă în programul de guvernare şi se numără printre măsurile anticriză adoptate de Executiv la pachet cu bugetul de stat pe 2009. Neimpozitarea profitului reinvestit ar fi trebuit să aibă loc începând din luna iulie, nu înainte de includerea ei în Codul Fiscal.
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, spune însă că nu are cunoştinţă de amânarea acestei facilităţi, deşi proiectul revizuit al Programului de Convergenţă este redactat de Finanţe.
"Scutirea de impozit pentru profitul reinvestit rămâne pentru 2009", a susţinut el. Pogea a adăugat că proiectul Programului de Convergenţă nu a fost încă aprobat de Guvern, ci urmează să fie discutat săptămâna viitoare. Deocamdată este în lucru, varianta finală va fi prezentată la 20 mai.
Programul de Convergenţă pentru perioada 2008-2011, elaborat în luna ianuarie, trebuie revizuit în urma încheierii acordului de împrumut cu FMI şi Comisia Europeană. Măsurile incluse în acest program trebuie să pregătească economia românească pentru adoptarea euro ca monedă naţională.
NUMĂR DUBLU DE ŞOMERI
Documentul vine şi cu alte veşti proaste. Executivul anticipează o creştere a numărului de şomeri... de vreo două ori mai mare decât prognozase la începutul anului. Asta deşi refrenul preferat al premierul Emil Boc este "relansarea economică şi păstrarea locurilor de muncă, obiectiv fundamental pentru Guvern".
Astfel, se estimează o rată a şomajului de circa 8% în 2009, peste nivelul de 6,8% avansat la începutul anului, pe fondul scăderii economice, în principal în industrie. Numărul de şomeri va înregistra o creştere cu aproximativ 220.000 de persoane, faţă de 100.000 de
persoane cât se estima în ianuarie.
Conform datelor ANOFM, rata şomajului în martie a fost de 5,6%, în total fiind înregistraţi 513.621 de şomeri. În condiţiile revenirii creşterii economice, pentru anii 2010 şi 2011 se prevăd creşteri ale populaţiei ocupate cu 0,6% şi, respectiv, cu 1%.
SALARII MICI ŞI ANGAJĂRI BLOCATE ŞI ÎN ANII URMĂTORI
În perioada 2010-2011, salariile vor fi majorate doar cu rata inflaţiei. Iar angajările în sectorul public vor rămâne blocate, potrivit proiectului revizuit al Programului de Convergenţă.
În document mai sunt anunţate înăsprirea condiţiilor pentru acordarea pensiei anticipate şi de invaliditate şi preluarea unor categorii de contribuabili exceptaţi de la plata contribuţiei sociale la bugetul de asigurări sociale.
"Pe lângă scenariul de bază care include aceste modificări, s-a construit şi un scenariu alternativ, care ia în calcul propunerile de reformă convenite cu FMI: indexarea pensiei în funcţie de inflaţie, creşterea vârstei de pensionare pentru femei şi creşterea cheltuielilor pentru grupurile vulnerabile de pensionari", se arată în proiect.
Acest scenariu alternativ, care implică decuplarea creşterii pensiilor de majorarea salariilor prin indexarea numai în funcţie de inflaţie, determină, potrivit Guvernului, reducerea cheltuielilor cu pensiile şi stabilizarea acestora la un nivel apropiat de veniturile sistemului de pensii, dar începând cu anul 2040! Iar un sold pozitiv al sistemului de pensii rezultă abia în anul 2060!
Documentul mai spulberă un vis: acela că ieşim repede din criză. Guvernul estimează o adâncire puternică a recesiunii economice dacă România va fi afectată de secetă sau de inundaţii şi se va confrunta cu creşteri de preţuri externe la petrol sau gaze, iar contracţia va continua în prima parte a anului viitor.
Pentru 2010, prognoza prevede o continuare a restrângerii activităţii economice în prima parte a anului, după care economia va reveni la o creştere economică pozitivă, ceea ce va face posibilă o creştere reală a PIB pe întregul an de 0,1%. În condiţiile depăşirii momentului critic al crizei economice şi financiare, Guvernul se aşteaptă la o accelerare a creşterii economice în 2011, până la 2,4%.
Vă prezentăm integral textul controversatului proiect care modifică Programul de Convergenţă pentru perioada 2008-2011, potrivit Mediafax.
Citește pe Antena3.ro