Guvernul nu are în vedere modificarea reglementărilor privind drepturile de autor, a anunţat, ieri, premierul Emil Boc. Acesta îl contrazice pe liderul sindical Bogdan Hossu, care a afirmat luni că drepturile de autor vor fi eliminate.
Boc s-a arătat dezamăgit deoarece "în cârca" Executivului sunt puse idei şi propuneri care aparţin sindicatelor şi patronatelor. "Am o dezamăgire uneori că tot timpul se pun în cârca Guvernului propuneri, idei, recomandări care nu ne aparţin şi se dau deja ca măsuri certe, luate de Guvern, unele propuneri formulate de sindicate, patronate. Poziţia mea rămâne constantă, nu cred că problema drepturilor de autor este problema numărul unu al României şi nu cred că ea necesită reglementări suplimentare în momentul de faţă. Guvernul în acest moment nu are în vedere modificarea regimului pentru drepturile de autor", a spus Boc la postul public de radio.
REACŢII PUTERNICE
Declaraţiile premierului contrazic afirmaţiile liderului "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, care a afirmat că Guvernul ar putea aproba în şedinţa de astăzi o ordonanţă de urgenţă pentru eliminarea drepturilor de autor, începând cu luna mai. Hossu dădea ca sigur faptul că iniţiativa are susţinerea Ministerului Finanţelor, care ar fi fost deja de acord cu eliminarea acestor drepturi, propusă de sindicate şi patronate. Declaraţiile lui Hossu au stârnit un val de reacţii negative. "Nici un patronat reprezentativ nu susţine eliminarea drepturilor de autor", a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). La rândul lor, notarii, actorii şi arhitecţii au precizat că eliminarea drepturilor de autor este o aberaţie.
UN PAS ÎNAPOI
Imediat după declaraţiile premierului, Hossu a bătut în retragere şi a trimis o serie de clarificări prin intermediul unui comunicat de presă. "Cartel Alfa nu cere şi nu a cerut niciodată eliminarea drepturilor de autor ca formă de recompensare a unei activităţi ştiinţifice, de creaţie sau artistice. Ceea ce solicită confederaţia este doar aplicarea corectă a legii care reglementează această formă contractuală, astfel încât evaziunea fiscală să fie înlăturată, iar lucrătorii să beneficieze de protecţie socială în acord real cu munca pe care o fac", se arată în comunicatul Cartel Alfa. Sindicatul a propus completarea Codului Fiscal cu un alineat legat strict de aplicarea Legii drepturilor de autor, astfel încât lucrătorii care sunt angajaţi, cu carte de muncă, la un angajator nu pot avea, concomitent, şi contract de muncă şi contract de drepturi de autor, pentru sarcini care ţin de fişa postului. În România sunt plătiţi, în prezent, pe drepturi de autor 200.000 de angajaţi, din care 45.000 sunt jurnalişti. "Pentru opt luni care au mai rămas din acest an, s-ar lărgi baza de impozitare cu 800 de milioane de lei", a calculat Hossu.
Hossu - omul potrivit pentru o măsură (ne)potrivită
Trăirăm să o vedem şi pe-asta! Un lider sindical face, fireşte, în mod democratic, propunerea să se suprime drepturile de aur pentru ziarişti. Ce "Convenţie de la Berna pentru protecţie a Operelor Literare şi Artistice", datând de la 1886, ce Tratat OMPI pentru Dreptul de Autor? Aşa vrea muşchii vajnicului lider sindical - aşa se face.Am, totuşi, credinţa că la Ministerul de Finanţe sau, mai sus, la Palatul Victoria se vor găsi oameni de bine care să realizeze implicaţiile reale ale unei asemenea stupizenii.
Nu mă miră că tocmai dl Hossu a venit cu această idee măreaţă.
Domnia-sa are mâna făcută încă din primii de după '90! Pe atunci, încă, mai apărea cotidianul "Realitatea Românească", singurul organ de presă al mişcării sindicale din România postdecembristă. Ca unul care am avut bucuria să lucrez în această redacţie, cu oameni inimoşi şi pricepuţi, pot depune mărturie de suflet cum că gazeta era bătăioasă şi, pe cât se poate, dincolo de jocurile politice. Gazeta - da!, unii lideri sindicali - mai ba!
Aşa se face că, aflându-se într-un moment de restrişte financiară, oamenii ziarului au căutat sprijin la autorităţile statului.
Datorită unor oameni de bine s-au găsit şi fonduri pentru gazetă.
Asta se pare că i-a înfuriat la culme pe unii mai mari ai mişcării sindicale. Drept pentru care a fost convocată o şedinţă de pomină la un anume sediu sindical din cartierul Floreasca. Cu greu voi putea uita muştruluiala despre "discursul sindical" pe care ne-a administrat-o liderul Bogdan Hossu şi "magistrala expunere" a liderului sindical (anticomunist!) Bogdan Hossu, al cărei mesaj, sindical şi apolitic sută-n mie!, era: "Vă dăm bani, dar jucaţi după cum vă cântăm noi!".
Scârbit, am părăsit redacţia. Curând, a venit dezastrul!
După mai puţin de un an de "clarvăzătoare diriguire" din partea dlui Bogdan Hossu et comp., "Realitatea Românească" şi-a încetat apariţia. Nu înainte de a fi înregistrat şi (contra) performanţa neplăţii salariilor şi a colaborărilor.
Nu ştiu dacă, atunci când şi-a lansat ambiţiosul proiect privind suprimarea drepturilor de autor din presă, dl Bogdan Hossu a avut în minte aceste secvenţe.
Îl asigur că asemenea experienţe de viaţă nu se uită prea uşor.
În consecinţă, nu cred că domnia-sa îmi va purta ranchiună dacă voi încheia aceste rememorări cu această amară constatare: "Omul potrivit pentru măsura (ne)potrivită!". (Şerban Cionoff)
Citește pe Antena3.ro