x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul nu va creşte taxele în următorii doi ani

Guvernul nu va creşte taxele în următorii doi ani

07 Feb 2011   •   20:17

Principalele taxe vor rămâne nemodificate prin acordul pe care România îl va încheia cu FMI, iar arieratele vor fi eliminate treptat, după o inventariere a datoriilor, care va fi realizată în următoarele trei luni.

“Va fi stabilit un program de reducere a arieratelor, pentru eliminarea treptată a acestora şi prevenirea acumulării de noi datorii”, a declarat premierul Emil Boc luni seară.

Primul ministru a mai declarat că Guvernul pregăteşte vânzarea pachetelor minoritare de acţiuni la companii de stat precum Petrom, Transgaz ori Transelectrica, dar şi restructurarea companiilor feroviare şi impozitarea marilor averi nedeclarate de către persoanele fizice, în scopul combaterii evaziunii fiscale.

De asemenea, Guvernul va solicita Consiliului de Miniştri ai Uniunii Europene aprobarea creşterii de la 35.000 de euro la 50.000 de euro a pragului cifrei de afaceri sau a veniturilor peste care firmele sunt obligate să se înregistreze şi să plătească TVA.

Statul român solicită şi clarificarea cadrului legal privind taxa clawback percepută distribuitorilor de medicamente, anunţă eliminarea obligativităţii contractelor încheiate cu toate spitalele, stabilirea unor plafoane orientative pentru servicii trimestriale în sistemul medical şi compensarea medicilor care respectă aceste plafoane, precum şi excluderea de la finanţare a serviciilor medicale considerate neesenţiale şi costisitoare.

În fine, întrebat câţi bugetari trebuie să mai plece acasă în baza acordului cu FMI, premierul Boc a dat asigurări, potrivit Mediafax, că nu există un număr fix de bugetari care să fie restructuraţi; “Procesul major de restructurare s-a făcut în 2010, în 2011 se finalizează acele procese de restructurare acolo unde ele au rămas de finalizat”.

Noul acord cu FMI, BM şi CE va fi de cinci miliarde de euro, 3,6 miliarde euro urmând să provină de la Fondul Monetar, iar 1,4 miliarde euro de la Comisia Europeană.

 

×