x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul Ponta nu lasă datorii

Guvernul Ponta nu lasă datorii

de Vali Blanaru    |    04 Noi 2014   •   19:56
Guvernul Ponta nu lasă datorii
Sursa foto: LIVIU SOVA/AGERPRES FOTO
Isărescu despre excedentul bugetar: “disciplina în cheltuirea banului public înseamnă eliberări de fonduri mari care erau risipite pe proiecte nerealiste şi corupţie.
România se află într-o situaţie bugetară fără precedent: nu ne mai îndatorăm, nu mai lăsăm guvernului viitor datorii de plătit, ba chiar plătim ce s-a stricat în 2010-2011, a declarat ieri premierul Victor Ponta.

Din cifrele prezentate de ministrul Finanţelor şi ministrul delegat pentru Buget este primul an din istoria modernă a României când la buget se cheltuie chiar mai puţin decât s-a încasat. “Este prima dată în istoria modernă a României, am primit datele de la doamna Petrescu şi de la domnul Vâlcov, astăzi, datele la 31 octombrie, este prima dată când am cheltuit tot atâţia bani câţi am încasat. Mai bine zis am încasat la buget 176 de miliarde şi am cheltuit 175,5 de miliarde. Deci e prima dată când Guvernului care vine în decembrie nu-i lăsăm nicio datorie în plus de plătit (...) Şi este posibil ca rezultatele pe care le avem, ca în luna decembrie, dacă aceste date se confirmă, să plătim în avans obligaţii pe care statul român le are la cetăţenii săi pentru 2015. Adică având banii respectivi îi plătim în decembrie şi nu-i mai plătim în 2015. Aceasta este varianta cea mai probabilă pentru a închide anul în datele convenite cu CE şi FMI”, a mai declarat premierul.

Cota unică se menţine la 16%

Bugetul pentru 2015-2016 are în vedere, printre altele, păstrarea cotei unice la 16% şi modificarea taxei pe construcţii speciale de la 1,5% la 1%, a declarat premierul Victor Ponta. “Bugetul este întocmit o dată cu vizita celor de la Comisia Europeană, FMI, de la sfârşitul lui noiembrie, că în 2015 şi în 2016 cota unică de 16% nu se modifică, taxa pe construcţii speciale va scădea de la 1,5% la 1%. Şi în 2015-2016, dacă suntem noi la guvernare, acest Guvern USL, reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu cinci puncte procentuale, intrată în vigoare la 1 octombrie, rămâne în vigoare. Singurul lucru pe care-l căutăm în acest moment şi după datele pe care le avem la 20 octombrie cred că e posibil deja la anul este reducerea TVA la fructe, legume şi carne la 9%. Deci, pentru orice om de afaceri aceste date sunt trecute în Strategia fiscal-bugetară şi sunt sigure”, a declarat premierul întrebat ce poate preciza legat de bugetul de anul viitor.

Premierul a avut o discuţie cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, despre situaţia la zi a deficitului şi a contului curent. “Şi toate aceste date sunt certificate de către instituţii neguvernamentale. Adică nu e că zicem noi. Mergeţi la Comisia Europeană, la BNR şi obţineţi exact aceste date. Nu se poate altfel”, a spus premierul.

Mană cerească pentru economie
Reducerea cheltuielilor bugetare are un efect negativ asupra creşterii economice pe termen scurt, însă, pe termen lung, o disciplină fiscală şi bugetară serioasă eliberează fonduri enorme, a declarat ieri guvernatorul Mugur Isărescu, referindu-se la faptul că bugetul de stat este pe excedent la 10 luni.

“Pentru 2015, deocamdată nu avem bugetul şi mi se pare important să vedem cum încheiem acest an. Până acum există o situaţie de poziţie fiscală extrem de strânsă. Adică până în luna octombrie nu avem aproape deloc deficit bugetar. (...) O execuţie bugetară mai strânsă, pe inflaţie, este mană cerească. Mai ales că noi ne aşteptam, fiind an electoral, să fie invers, ca în orice an electoral. Din punct de vedere al creşterii economice, nu este acest impact”, a explicat guvernatorul BNR.

În opinia sa, pe termen scurt, cheltuieli guvernamentale mai mici, înseamnă creştere economică redusă, însă, pe termen lung ar putea avea efect benefic. “Dacă este vorba de mai multă disciplină în cheltuirea banului public, pe termen scurt nu înseamnă creştere economică rapidă, înseamnă eliberări de fonduri mari care erau risipite în diverse forme: proiecte nerealiste, corupţie. Este un lucru pozitiv. Pe termen scurt influenţează creşterea economică. Pe termen lung, însă, o disciplină fiscală şi bugetară serioasă eliberează fonduri enorme”, a subliniat Isărescu.

Referitor la raportul Comisiei Europene din care reiese faptul că deficitul bugetar al României va ajunge la 2,8%, în lipsa unor majorări de taxe sau reduceri de cheltuieli, guvernatorul BNR a spus că, având în vedere excedentul bugetar înregistrat la 10 luni, este posibil ca o parte din cheltuielile din acest an să fie reprogramate pentru anul viitor. “S-ar putea, datorită performanţei mult mai bune pe care o avem în plan fiscal până în luna octombrie, să se regândească şi o parte din cheltuielile care erau programate pentru la anul. Şi atunci...s-ar putea ca anul viitor să nu fie nevoie (de majorări de taxe – n.r.) într-un scenariu pozitiv”, a subliniat oficialul BNR.

×