x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul rareste castele profesionale

Guvernul rareste castele profesionale

07 Sep 2004   •   00:00

Executivul a aprobat o ordonanta prin care suspenda, pana la 31 decembrie 2006, aplicarea prevederilor Ordonantei nr. 71/2001 (devenita, intre timp, Legea 198/2002) privind organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala.

ADRIAN N. IONESCU

Aceasta stabilea conditiile in care Ministerul Finantelor Publice (MFP) urma sa certifice, in urma unor examene, calitatea de consultant fiscal. Totodata, pana la 1 octombrie 2001 MFP trebuia sa constituie Comitetul provizoriu al Camerei consultantilor fiscali, a carei infiintare era programata dupa alte 30 de zile. Nici unul din acesti pasi nu a fost indeplinit. Potrivit unor surse autorizate din MFP, specialistii acestuia inca lucrau la normele de aplicare a OG 71/2001, in timp ce aceasta era suspendata. "S-a considerat ca profesiunea de consultant fiscal se poate exercita ca si pana la aparitia OG 71, astfel incat toate implicatiile reglementarii acestei activitati sa fie adaptate la rigorile integrarii europene", au precizat aceleasi surse.

Conform legii, activitatea de consultanta fiscala consta in acordarea de servicii profesionale de asistenta la intocmirea declaratiilor de impozite si taxe, pe probleme fiscale si creante bugetare, amenzi, penalitati si majorari, precum si de reprezentare in fata organelor fiscale sau judecatoresti.

Camera consultantilor fiscali ar fi trebuit sa elibereze persoanelor certificate, conform legii, un carnet profesional, care sa le permita "exercitarea profesiei si utilizarea titlului de consultant fiscal".

MULTE CAMERE. "Nici nu e de mirare ca OG 71 a fost suspendata", comenteaza Teofil Teaha, directorul Teaha Management Consulting, firma specializata pe zona fiscal-contabila. "In Romania exista o multime de camere si corpuri ale expertilor contabili, ale expertilor tehnici, ale evaluatorilor si asa mai departe, cand ar fi firesc sa existe un singur organism care sa confere autoritate exercitarii acestor specializari diferite ale unei meserii, in fond, unice. Cum ar fi sa existe in loc de Camera Medicilor, camera chirurgilor, camera urologilor etc., fiecare imputernicita, intr-un fel sau altul, prin diferite legi?", se intreaba Teaha. La randul sau, Horatiu Hagiu, proprietarul Class Fin - Expert, considera binevenita suspendarea ordonantei, pentru ca "un expert contabil poate oferi servicii foarte bune si in domeniul fiscal".

PARERE

"Cum ar fi sa existe in loc de Camera Medicilor, camera chirurgilor, camera urologilor etc., fiecare imputernicita, intr-un fel sau altul, prin diferite legi?" - Teofil Teaha, consultant
×
Subiecte în articol: economic cameră