x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul scumpirilor / Taxa pe viciu si noile accize arunca in aer preturile

Guvernul scumpirilor / Taxa pe viciu si noile accize arunca in aer preturile

de Daniela Ivan    |    Florina Zainescu    |    01 Apr 2006   •   00:00
Guvernul scumpirilor / Taxa pe viciu si noile accize arunca in aer preturile

Taxa pe viciu si majorarea accizelor, care va intra in vigoare de la 1 iulie, vor duce la majorarea preturilor la bauturi si tigari cu mult peste estimarile optimiste ale Finantelor. Energia electrica si combustibilii se vor scumpi si ei.

In scurt timp, circa doua saptamani, va intra in vigoare asa-numita "taxa pe viciu", dupa ce Curtea Constitutionala a declarat constitutional, joi, pachetul Legilor Sanatatii.

TUTUN. Producatorii de alcool si tutun nu prea stiu cum vor putea aplica aceasta lege. "Potrivit formei actuale a legii si Codului Fiscal, vom fi obligati sa includem aceasta taxa in costuri, pentru ca o platim, si abia apoi sa aplicam acciza si TVA-ul, deci va fi de doua ori taxa la taxa. Astfel ca cei 7.000 de lei vechi in plus la pachetul de tigarete se vor transforma intr-o majorare cu 16.000 de lei", estimeaza Gilda Lazar, director la JTI Romania. Dar daca Ministerul Finantelor va lua in calcul observatiile oficialilor europeni care nu au fost prea incantati de efectul de taxa la taxa si va transforma taxa pe viciu in procent din acciza, pachetul de tigarete se va scumpi doar cu 10.000 de lei vechi, sustine ea.

ACCIZA. Socul cel mare pentru fumatori va fi la 1 iulie, o data cu majorarea accizelor. "Acciza va creste, de la 22,1 euro/1.000 de tigarete, cat e in prezent, la 24,5 euro/1.000 de tigarete. Aceasta majorare va duce la o scumpire a pachetului de tigarete cu 3.000-4.000 de lei vechi", a apreciat Gilda Lazar. Daca adaugam si taxa pe viciu, rezulta ca, din 1 iulie, fumatorii vor plati cu 20.000 de lei mai mult pentru pachetul de tigari. Majorarea accizei minime va duce la scumpirea "tigarilor populare" cu 5.000 de lei vechi pe pachet, fara sa se tina cont si de introducerea taxei pe viciu.

BAUTURI. La alcool lucrurile sunt complicate. Introducerea taxei pe viciu in valoare de 200 de euro/hectolitru de alcool pur starneste neclaritati printre producatori. "Nu stim cum sa aplicam aceasta taxa, ea este exprimata in valoare fixa pe hectolitru si ne intrebam daca trebuie sa-i adaugam TVA, caz in care taxa nu ar mai fi 200 de euro/hectolitru, ci mai mult cu 19%. Nici Finantele nu stiu ce sa ne zica, spun ca au 30 de zile pentru a elabora Normele de aplicare", explica Radu Morariu, vicepresedinte Garant. Un singur lucru este cert, preturile la tarie vor creste cu minimum 30%. Daca un litru de votca are acum pretul de 130.000 de lei vechi, va ajunge la minimum 200.000 de lei, iar spirtoasele vor costa de la 90.000 de lei vechi in sus. Vestea buna pentru producatorii de alcool este ca aceasta va fi ultima majorare a accizelor, deoarece acestea au ajuns la nivelul UE.

OPTIMISM
2006 va fi primul an fara majorari de taxe, declara Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, la inceputul lunii martie. "Promisiunea facuta pentru 2006 mi-o voi tine, si taxele principale nu se vor majora", a spus el intr-un interviu acordat Agentiei Rompres. Vladescu a mai adaugat ca eventualele majorari de taxe vor avea loc abia in ianuarie 2007. In 2007 insa lucrurile se vor schimba, deoarece este nevoie de resurse bugetare mai mari, care sa acopere nevoile Romaniei ca tara membra UE, a explicat ministrul. Aceste resurse urmeaza sa fie obtinute in urma modificarii Codului Fiscal, din redevente si din taxele pe mediu si proprietate, care, in opinia lui Vladescu, sunt foarte reduse in anumite cazuri. Nici nu a facut bine aceste declaratii Vladescu, iar la doua saptamani distanta Ministerul Finantelor a anuntat modificarile aduse Codului Fiscal. Numai ca promisiunea ministrului s-a transformat in accize majorate inca din luna iulie 2006. Cu toate acestea, optimismul autoritatilor nu a incetat. "Anuntata majorare a accizelor, incepand cu 1 iulie 2006, nu se va simti la pretul platit de consumatori", ne-a declarat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu. (Florina Zainescu)

Efecte ascunse ale accizelor


BENZINA. Mai multi bani pentru un plin
Benzina asa-zisa "cu plumb" se va scumpi cu cel putin 2,4% la 1 iulie si cu 4,9% la 1 ianuarie, fata de preturile prezente, in conditiile in care cursul leului ar fi acelasi. Trimestrial, accizele sunt recalculate in functie de curs. Calculele au fost facute la o pondere medie a accizelor de 35% in pretul la pompa. Efectul asupra costului curentului electric la populatie pare minor. O familie, care are combina frigorifica, un televizor si un calculator si nu opreste lumina aproape de fiecare data cand iese din camera, consuma circa 150 kWh si plateste 550.000 de lei vechi. Dupa cresterea accizei, va plati mai mult cu 1,35 eurocenti la 1 iulie si cu 3,3 eurocenti la 1 ianuarie 2007. Dar electricitatea se produce si cu pacura, si cu carbune. Astfel, vor apare scumpiri indirecte ori chiar ascunse, pentru ca rata de profit a termocentralelor este atat de mica, ori chiar negativa, incat nici un producator nu va fi dispus sa accepte reducerea acesteia doar de dragul de a avea preturi de livrare mai mici.

TERMO. Costul mediu al combustibilului ars de termocentrale in pretul final al electricitatii este de 75%, variind intre 65% si 85%. Termocentralele pe pacura, gaze si carbune produc cam 60% din curentul tarii. Astfel, calculele spun ca accizarea suplimentara cu circa 35% in iulie si in ianuarie va face ca, de fiecare data, pretentiile de scumpire ale producatorilor sa fie mai mari cu 26,3%. Pretentiile lor conteaza pentru circa 75% din pretul la utilizator al electricitatii. (Adrian N. Ionescu)

×
Subiecte în articol: economic vechi taxa iulie viciu