x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul şi-a lansat propriul cincinal

Guvernul şi-a lansat propriul cincinal

de Adrian Stoica    |    06 Iul 2016   •   11:10
Guvernul şi-a lansat propriul cincinal
Sursa foto: Adrian Manolache

Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri a lansat ieri în dezbatere publică documentul strategic: "România competitivă: un proiect pentru o creştere economică sustenabilă". Vorbim despre 16 de domenii prioritare, 41 de obiective, 90 de măsuri şi costuri de 16, 9 miliarde de euro.

Deocamdată strategia se află într-un stadiu incipient în care care totul se raportează la viitor: se doreşte, se vrea, se încearcă. Într-un cuvânt totul stă sub semnul lui “se doreşte”. Potrivit ministrului Economiei, Costin Borc, pentru fiecare din cele 16 domenii stabilite ca prioritare pentru dezvoltarea României până în 2020 de ani, vor începe în perioada următoare discuţii cu experţi, asociaţii guvernamentale şi neguvernamentale patronate şi sindicate pentru creionarea strategiilor sectoriale. Ce aşteaptă Guvernul de la aceste ample dezbateri:  să afle în ce direcţie se va îndreapta România. Noi aşteptăm asta de 26 de ani, dar vorba aceea: mult a fost, puţin a rămas.

Prin bugetarea celor 90 de măsuri concrete a rezultat un necesar total de 16,9 miliarde euro, ceea ce înseamnă aproximativ 10,5 procente din PIB, sumă necesară cumulat în perioada 2016-2020. Cifra ar putea să pară foarte mare. Vreau să precizez însă că din cele 10,5 procente din PIB necesare pentru aceste 90 de măsuri, circa 2/3 din acest necesar se găsesc deja în bugetele ministerelor, Costin Borc, ministrul Economiei

 

Premierul Cioloş promite că proiectul prezentat ieri este „menit, în primul rând, să deblocheze energii de dezvoltare”. Prima bilă neagră pentru strategie a venit din parte sindicatelor care, prin vocea lui Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa, care a atras atenţia că resursa umană nu se regăseşte printre domeniile prioritare stabilite de executiv.

×