x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul SUA preia 70% din General Motors

Guvernul SUA preia 70% din General Motors

27 Mai 2009   •   00:00

General Motors va anunţa în cursul zilei de azi că doar o mică parte a deţinătorilor de obligaţiuni a fost de acord să schimbe bondurile în acţiuni la gigantul auto.



O astfel de înţelegere era cerută de administraţia Obama pentru a putea evita falimentul. O mică speranţă a răsărit marţi, când United Auto Workers (Sindicatul Muncitorilor din Sectorul Auto), care a convenit să preia 17,5% din acţiunile companiei şi să primească acţiuni preferenţiale de 6,5 miliarde de dolari şi obligaţiuni de alte 2,5 miliarde de dolari în contul celor 20 de miliarde de dolari pe care GM le datora fondului de sănătate al muncitorilor.

General Motors are nevoie de alte 50 de miliarde de dolari, potrivit surselor CNBC, astfel că guvernul SUA se va implica în reorganizarea companiei. Autorităţile vor avea 70% din titlur, iar adiţional guvernul canadian va investi alte 8 miliarde de dolari şi va primi un pachet minoritar de acţiuni. Dacă deţinătorii de obligaţiuni, care reprezintă 90% din datoriile de 24 de miliarde de dolari, nu sunt de acord să facă schimbul obligaţiunilor cu acţiuni, atunci GM va intra sub protecţia legii falimentului la 1 iunie, termenul- limită.

O dată cu falimentul, deţinătorii obligaţiunilor se vor regăsi în poziţia de la care au plecat. Plătitorii de taxe americani, în numele cărora guvernul a pompat 19,4 miliarde de dolari şi va mai investi alte 7,6 miliarde de dolari după 1 iunie vor avea prioritate la recuperarea banilor în caz de faliment.

În cazul în care General Motors va intra sub protecţia capitolului 11, acesta va fi cel mai mare faliment industrial din toate timpurile, mult mai complicat decât cel al Lehman Brothers, deoarece GM are operaţiuni în 140 de ţări. GM are pierderi de 82 de miliarde de dolari în ultimii 4 ani.

×
Subiecte în articol: economic miliarde dolari