x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul vrea amnistie fiscală. Cine ar putea beneficia de această facilitate

Guvernul vrea amnistie fiscală. Cine ar putea beneficia de această facilitate

13 Mai 2015   •   13:19
Guvernul vrea amnistie fiscală. Cine ar putea beneficia de această facilitate
Sursa foto: Monkey Business Images

Persoanele fizice care, în perioada 2012 - 2014, au obţinut venituri brute lunare mai mici decât salariul de bază minim brut pe ţară şi care datorează contribuţii de sănătate (CASS) calculate la salariul minim brut şi nu la venitul efectiv realizat vor beneficia de anularea plăţii CASS, potrivit proiectului de Lege privind anularea unor obligaţii fiscale, publicat de Ministerul Finanţelor Publice. 

Aceeaşi prevedere se va aplica şi pentru persoanele care nu au obţinut venituri în perioada menţionată însă datorează, de asemenea, contribuţia de asigurări de sănătate la aceeaşi bază lunară de calcul, respectiv salariul de bază minim brut pe ţară. 

Potrivit proiectului de lege, amnistia se aplică pentru contribuţiile de sănătate neachitate până la data intrării în vigoare a actului normativ. 

Potrivit unei analize realizate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), în anul 2012, peste 3,59 milioane persoane au obţinut venituri lunare sub nivelul salariului minim brut pe ţară, respectiv 700 lei, iar contribuţia de sănătate aferentă anului 2012 se ridică la 1,7 miliarde de lei. Analiza ANAF a inclus peste 9,54 milioane de contribuabili. 

Pentru anii fiscali 2013-2015, ANAF precizează că nu sunt încă date disponibile nici cu privire la numărul contribuabililor care realizează venituri lunare sub 700 lei şi nici la cuantumul contribuţiei datorate. 

'Se propune anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilită prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, datorată de persoanele pentru care baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară, aferentă perioadelor fiscale cuprinse între 1 ianuarie 2012 şi 31 decembrie 2014 şi neachitată până la data intrării în vigoare a prezentei legi. De asemenea, se propune ca pentru acceaşi perioadă organul fiscal să nu mai emită decizie de impunere', se precizează în expunerea de motive care însoţeşte proiectul citat. 

Prevederile se aplică şi pe parcusul anului 2015, iar persoanele cărora li se anulează obligaţiile neachitate sau nu li se stabilesc obligaţii de plată îşi păstrează calitatea de asigurat. 

'Măsurile de anulare mai sus propuse asigură premisele menţinerii în activitate a unor contribuabili pentru care au fost stabilite obligaţii fiscale de natura celor ce fac obiectul prezentei legi în cuantum mare şi prin recuperarea cărora s-ar putea ajunge intrarea în insolveţă/faliment a contribuabililor în cauză cu consecinţe sociale şi economice negative. De asemenea sunt evitate multitudinea de litigii care pot fi costisitoare atât pentru contribuabilii contestatori cât şi pentru organele fiscale. 
Totodată, măsurile propuse sunt de natură a corecta unele inechităţi pentru trecut, însă pentru viitor, situaţiile ce au generat astfel de inechităţi trebuie înlăturate prin clarificarea legislaţiei (modificarea şi completarea Codului fiscal, Codului muncii, Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, etc.)', precizează nota de fundamentare. 

Anularea obligaţiilor fiscale se va efectua din oficiu, de către organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligaţiilor fiscale care se comunică contribuabilului. 

Procedura de aplicare a legii se aprobă prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. agerpres.ro

×