x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul vrea dreptul de a bloca scumpirea energiei. Adio "independenţă" pentru ANRE

Guvernul vrea dreptul de a bloca scumpirea energiei. Adio "independenţă" pentru ANRE

de Daniel Ionaşcu    |    19 Mar 2012   •   16:41
Guvernul vrea dreptul de a bloca scumpirea energiei. Adio "independenţă" pentru ANRE

Dupa ce vineri, Guvernul a adoptat un act normativ care sa garanteze independenta ANRE, iata ca Executivul isi da cu stangul in dreptul si calca in picioare atributiile institutiei.

Guvernul si-a rezervat dreptul de a limita cresterea "excesiva" a tarifelor la energia electrica sau de a le bloca, pentru o perioada de pana la sase luni care poate fi insa prelungita succesiv, prin fixarea unei limite superioare a pretului sau limitarea venitului din activitatea reglementata.

Procedura a fost introdusa in proiectul legii privind energia electrica, aprobat de Guvern la sfarsitul saptamanii trecute, si este luata in calcul de autoritati pentru a fi aplicata in cazul unor "dezechilibre majore" intre cerere si oferta.

"In situatii de dezechilibre majore intre cerere si oferta si disfunctionalitati evidente ale pietei de energie electrica, Guvernul, la propunerea Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) si cu avizul Consiliului Concurentei, poate limita cresterea excesiva a preturilor/tarifelor sau blocarea acestora pentru o perioada determinata de maxim sase luni, perioada care poate fi prelungita succesiv pentru durate de cate cel mult trei luni, cat timp persista circumstantele care au determinat adoptarea respectivei decizii, prin fixarea unei limite superioare a pretului pe o piata centralizata sau limitarea venitului din activitatea reglementata", se arata in document.

Costurile recunoscute si amanate prin aceasta operatiune vor fi insa recuperate integral de catre operatori.

ANRE avea deja aceasta atributie
Acum doar ANRE are dreptul de a fixa o limita superioara a pretului sau tarifelor in scopul evitarii necontrolate a preturilor la clienti. Aceasta prevedere a fost folosita de autoritate la inceputul acestui pentru a fixa la maxim 400 de lei/MWh pretul maxim pana la care poate ajunge energia pe OPCOM si piata de echilibrare. "Baietii destepti" au folosit aceasta prevedere pentru a achizitiona energie de pe piata de echilibrare si exportau apoi electricitatea in strainatate la pret dublu. Ulterior, Transelectrica a blocat partial exporturile pana la revenirea situatiei la normal. Preturile pe OPCOM sunt foarte ridicate din cauza secetei, care a redus productia Hidroelectrica la 50%.

Posibil infringement
Situatia e cu atat mai ciudata cu cat ANRE trebuie sa fie independenta. Acesta a fost motivul pentru care tara noastra a adoptat vineri o un act normativ in acest sens, la mai mult de un an de la expirarea termenului-limita. Comisia Europeana s-a pregatit inclusiv pentru trimiterea Romaniei in judecata.

Astfel, ANRE va fi condusa de un presedinte si un vicepresedinte, care vor fi numiti de seful statului, nu de premier ca pana acum, si va avea buget propriu si patrimoniu separat. Persoanele propuse vor fi nominalizate de catre Executiv si audiate de catre Parlament, a declarat vineri Dan Plaveti, presedintele institutiei. Anual, ANRE va completa rapoarte catre Parlament, Guvern si Agentiei Europene a Reglementatorilor in Energie.

×