x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul vrea eliminarea excepţiilor si scutirilor la CAS

Guvernul vrea eliminarea excepţiilor si scutirilor la CAS

15 Iul 2010   •   00:00

Executivul vrea eliminarea unui număr cât mai mare de excepţii şI scutiri de la plata contribuţiilor de asigurări sociale prin unificare bazei de calcul a acestora.

Operaţiunea presupune eliminarea unui număr cât mai mare de excepţii, atât privind veniturile care intră în baza de calcul, dar şi persoanele care datorează contribuţii sociale, urmând să fie modificate şi unele reglementări privind calculul prestaţiilor acordate, potrivit unui document obţinut de agenţia Mediafax.

Documentul precizează că baza de calcul pentru contribuţii este disparată, existând diferenţe importante între diferitele sisteme de asigurări (pentru pensii, şomaj sau sănătate) în ceea ce priveşte categoriile de venituri care sunt incluse în baza de calcul. De asemenea, baza de calcul   este foarte diferită de baza de impozitare prevăzută în Codul Fiscal.

Cum legislaţia nu este armonizată există dificultăţi în stabilirea sumelor pe care oamenii le datorează iar inspectorii au greutăţi la verificarea exactităţii şI punerea în practică.
Această unificare se va realiza prin definirea relaţiei de dependenţă angajat-angajator.
Astfel, se doreşte extinderea bazei din care se vor aduna bani.

Simultan cu unificarea bazei de calcul va fi introdusă şi o declaraţie unică privind contribuţiile sociale pentru angajatori. Persoanele care realizează activităţi independente, precum drepturile de autor, vor depune în continuare contracte sau declaraţii la casele de asigurări sociale. 

×
Subiecte în articol: economic