x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul vrea să mai ia bani din America

Guvernul vrea să mai ia bani din America

de Daniela Ivan    |    28 Feb 2012   •   12:48
Guvernul vrea să mai ia bani din America

Romania vrea sa ia din America o suma de bani cuprinsa intre 500 milioane dolari si un miliard de dolari, potrivit unui ordin al ministrului Finantelor Publice. Guvernul roman a redeschis azi emisiunea de obligatiuni in dolari pe zece ani pe piata din SUA, cu un cupon de 6,75%, anuntand un randament indicativ de 6,5%. In urma cu o luna, Romania a emis in SUA obligatiuni pe 10 ani in valoare de 1,5 miliarde dolari, la un randament de 6,875%.

Titlurile au fost vandute cu un cupon de 6,75%, iar cu discountul acordat randamentul total ajunge la 6,875%. Cererea pentru obligatiuni a totalizat aproape 7 miliarde de dolari, fiind cea mai mare suma subscrisa pe piata de dolari pentru o tara din Europa Centrala si de Est.

Dupa o absenta de 16 ani de pe piata americana, Romania a avut nevoie de doua road-show-uri pentru a convinge investitorii in dolari ca a adoptat masurile de ajustare pe care restul tarilor abia acum le discuta, ceea ce s-a tradus intr-un interes foarte mare pentru titlurile romanesti.

Aranjorii principali ai emisiunii sunt Citi, Deutsche Bank si HSBC. Pentru a functiona normal, Romania trebuie sa se imprumute cu 16 miliarde de euro in 2012. Si asta pentru ca tara noastra trebuie sa acopere deficitul bugetar de 2,5 miliarde de euro dar mai ales pentru a plati dobanzile corespunzatoare datoriilor facute pana acum si ajunse la scadenta in valoare de 13,5 miliarde de euro. Potrivit strategiei MFP, in 2012 vor fi atrase imprumuturi de pe pietele externe de aproximativ 2,5 miliarde de euro. Restul banilor vor fi luati de pe piata interna.

×