x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul vrea să reducă TVA la 9%, la alimentele de bază, din ianuarie 2013

Guvernul vrea să reducă TVA la 9%, la alimentele de bază, din ianuarie 2013

24 Iul 2012   •   09:22
Guvernul vrea să reducă TVA la 9%, la alimentele de bază, din ianuarie 2013

UPDATE 15:39 - Premierul Victor Ponta a declarat, astazi, la Ministerul Agriculturii, ca sustine aplicarea unei TVA diferentiata pentru produsele agricole, de la 1 ianuarie 2013.

"Sustin introducerea, de la 1 ianuarie 2013, cu toate implicatiile bugetare, a unei TVA diferentiata pentru produsele agricole, o TVA de 24%, din care 9% sa fie retinuta pentru buget si 15% sa fie rambursata producatorului. Este un program fundamental si ne dorim ca efectele de scadere a preturilor, dar mai ales de combatere a evaziunii fiscale si de sprijin a producatorilor autohtoni, sa fie pozitive in 2013", a afirmat Victor Ponta, la o conferinta de presa sustinuta la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Seful Executivului a precizat ca principalele avantaje ale unei TVA diferentiata pe produsele agricole consta in reducerea preturilor, fiscalizarea agriculturii si pentru ca producatorii romani sa patrunda pe piata hipermarketurilor.

.............................

Executivul a decis ca in proiectul de buget pentru anul viitor sa fie inclusa o taxa pe valoarea adaugata de 9% pentru produsele agro-alimentare de baza. In prezent, TVA este de 24%.

"S-a decis ca TVA sa fie redus de la 24% la 9% pentru produsele agro-alimentare de baza incepand cu anul 2013, o masura aplicata si in alte state membre UE, precum Belgia si Germania, si care este menita sa asigure pe langa protectia sociala necesara si o crestere a ratei colectarii la bugetul de stat. In acelasi timp, in urma unei analize s-a constatat ca sunt sute de milioane de euro blocate in proiecte contractate in 2008-2010, la care beneficiarii nu au efectuat nicio plata in ultimii 2-3 ani, fiind proiecte nebancabile. Guvernul a decis sa le anuleze, iar fondurile sa fie disponibilizate pentru noi proiecte", au precizat surse ale Mediafax.

Guvernul a decis sa ceara CE realocarea a 200 milioane euro catre programe de infrastructura rurala si sa anuleze proiecte nebancabile de sute de milioane euro din 2008-2010, pentru care beneficiarii nu au efectuat nicio plata in ultimii ani, fondurile urmand sa alocate pentru noi proiecte agricole.

Deciziile fac parte dintr-un set de masuri pregatite de Guvern pentru sectorul agricol.

Membrii Guvernului mai intentioneaza sa suplimenteze fondurile pentru infrastructura rurala, avand insa, in acest sens, nevoie de acordul Comisiei Europene.

"Au fost identificate deja 32 milioane euro pentru 16 proiecte si a fost transmisa Comisiei Europene o solicitare pentru realocarea unor noi sume, de circa 200 milioane euro, pentru aceste proiecte".

×