x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Haiducul Bill Gates: Taxe pentru bănci, producătorii de ţigări şi aviaţie

Haiducul Bill Gates: Taxe pentru bănci, producătorii de ţigări şi aviaţie

de Daniel Ionaşcu    |    03 Noi 2011   •   14:27
Haiducul Bill Gates: Taxe pentru bănci, producătorii de ţigări şi aviaţie

Co-fondatorul Microsoft Bill Gates cere statelor din G20 instituirea mai multor taxe impotriva unor industrii precum cea financiara, a tutunului si transporturilor maritime si aeriene, potrivit The Guardian.

El vrea o taxa pe tranzactiile de actiuni si obligatiuni, astfel incat sa se stranga annual 48 de miliarde de dolari pentru a se lupta la nivel mondial impotriva saraciei.

In ciuda ostilitatii din partea SUA si a Mari Britanii, el va cere in fata liderilor G20 reuniti la Cannes instituirea unei taxe pe finante pentru a ajuta statele sarace sa ajute saracii. El a spus pentru The Guardian ca instituirea taxei este mai posibila acum decat era anul trecut, dar ca nu va fi la niveluri care sa stranga la nivel magic sume gigantice de bani.

Gates s spus ca deja Marea Britanie si Hong Kong, ambele mari centre financiar, au deja o serie de taxe similare si ca practica ar putea fi extinsa si la alte state.

Gates a spus ca s-ar putea aduna 11 miliarde de dolari pentru proiecte de sanatate daca toate statele membre ar impune o taxa de 70% pe pretul pachetului de tigari. O serie de taxe mici pe combustibilul navelor maritime si al avioanelor ar putea aduce 37 de miliarde de dolari, respectiv 27 de miliarde de dolari.

Astfel, per total s-ar strange in total 123 miliarde de dolari.

×