x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Hakan Sandgren :Turismul îşi va reveni lent

Hakan Sandgren :Turismul îşi va reveni lent

17 Mar 2010   •   00:00

Preşedintele Comitetului 1 al Ansamblului Regiunilor Europene (ARE), Hakan Sandgren, prezent la o conferinţă internaţională la Alba Iulia, a apreciat, miercuri, că turismul va fi unul din domeniile care îşi va reveni din criză şi se va restabiliza, dar 'nu printr-o creştere acerbă, ci printr-una din aproape în aproape, mai lentă, dar sustenabilă'.



Pentru a avea un turism sustenabil e nevoie de elaborarea de strategii pe termen lung. Nu poţi să faci nimic rapid pentru că nu poţi avea rezultate sustenabile', a declarat Hakan Sandgren.

Acesta a subliniat că actuala criză economică a lovit şi sectorul turismului, iar anumite regiuni înregistrează o scădere în acest domeniu. Preşedintele Comitetului 1 al ARE şi-a exprimat, însă, convingerea că turismul îşi va reveni.

'Revenirea va fi una mai lentă, dar dacă fiecare îşi va face temele aşa cum trebuie, dacă ascultă de experţi, de rapoarte, cu siguranţă turismul se va restabiliza. Turismul este sectorul care se va dezvolta cel mai rapid şi va aduce prosperitate economică şi locuri de muncă în toate regiunile. Este o posibilitate fantastică prin turism să creştem din punct de vedere economic regiunile', a spus Sandgren.

Acesta a precizat că statistici ale Comisiei Europene arată că 10 - 12 la sută din populaţie poate găsi o tangenţă directă cu ceva care are legătură cu domeniul turismului.

Alba Iulia a găzduit o reuniune internaţională organizată în premieră în ţara noastră, desfăşurată pe trei secţiuni, unde s-a discutat, printre altele, despre situaţia turismului în perioada crizei economică şi modalităţile prin care regiunile pot folosi sustenabilitatea pentru stabilitate, propunând diagnoze, analize şi soluţii.

Miercuri, partenerii din proiectul PRESERVE, în care sunt implicate autorităţi locale şi regionale din 11 ţări au avut o conferinţă în care au dezbătut aspecte legate de impactul crizei asupra turismului european, respectiv despre şansele de găsire a unui echilibru între dezvoltarea turistică şi protejarea mediului.

Printre cei care au luat cuvântul s-au numărat şi analistul danez Jakob Stoumann Jensen, care a vorbit despre 'Evoluţii viitoare şi competenţe necesare în turismul european: scenarii post criză economică', şi Charles Belanger, de la Biroul Internaţional pentru Turismul Social.

La conferinţă a participat şi secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Sorin Munteanu. Acesta a afirmat că au fost impulsionate investiţiile în infrastructura turistică.

'Resursele noastre antropice şi de mediu sunt foarte bine cunoscute, dar ele nu sunt exploatate nici în proporţie de 10 la sută în momentul de faţă. Prin aceste investiţii, ele trebuie puse în valoare, investiţii începând de la infrastructura turistică la infrastructura de drumuri şi alte lucruri care concură. (...). Strategia noastră în continuare este de a investi cu precădere în staţiunile turistice sau în regiunile cu potenţial turistic, pentru că turismul este o componentă importantă a creşterii economice', a spus Sorin Munteanu.

Acesta a arătat că 'probabil infrastructura existentă este principalul punct slab, pentru că turismul românesc este dezvoltat din punct de vedere al spaţiilor de cazare'.

'Se dezvoltă în continuare, trebuie umblat şi la componenta de servicii, dar probabil că principalul punct slab este infrastructura', a conchis secretarul de stat.

Derulat pe o perioadă de 36 de luni, proiectul PRESERVE are printre parteneri judeţul Alba, alături de autorităţi din Danemarca, Grecia, Italia, Spania, Ungaria, etc. PRESERVE încearcă să-i conştientizeze pe reprezentanţii locali şi regionali cu privire la turismul durabil şi să ilustreze cum se pot lua anumite măsuri la nivelul politicilor publice.

ARE este activ de mulţi ani în domeniul turismului, acoperind toate aspectele sustenabilităţii turistice. Ca lider partener al proiectului PRESERVE, împreună cu alţi 13 actori regionali, ARE deţine un rol decisiv în asigurarea competitivităţii între celelalte sectoare economice, având în vedere tendinţa populaţiei de a cheltui din ce în ce mai puţin în vreme de criză.

Judeţul Alba face parte din ARE din 1994, iar preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Alba, Ion Dumitrel, este membru al Biroului ARE. 

×
Subiecte în articol: redactie