x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Haos la Registrul Comerţului

Haos la Registrul Comerţului

de Daniela Ivan    |    11 Ian 2008   •   00:00
Haos la Registrul Comerţului
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/

Un ordin abuziv dat de fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, a blocat numirea unui director gene­ral la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Fără conducere legală, activitatea instituţiei este perturbată.

Un ordin abuziv dat de fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, a blocat numirea unui director gene­ral la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Fără conducere legală, activitatea instituţiei este perturbată.

Directorul general al Ofi­ciului Naţional al Re­gistrului Comerţului (ONRC) tre­buie numit de ministrul de Justiţie, conform Legii nr. 26/ 1990, republicată. “Oficiul Naţional al Registrului Comerţului este condus de un director general numit de ministrul Justiţiei, în condiţiile legii. În funcţia de director general pot fi numiţi şi magistraţi detaşaţi în condiţiile legii”, se arată în articolul 10, alineatul 4, din Legea 26/1990, republicată.

În ciuda acestor prevederi legale, fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, a stabilit prin Ordinul 3444 din 12 decembrie că postul va fi ocupat prin concursul ce se va desfăşura luni, 14 ianuarie 2008. “Se aprobă Regulamentul pentru ocuparea prin concurs a posturilor vacante de director/ director general adjunct la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi director/director adjunct la oficiile Re­gistrului Comerţului de pe lângă tribunale”, se arată în Articolul 1 din Ordinul 3444.

 

Ilegal. Cum un ordin dat de un ministru nu poate încălca o lege, concursul organizat rămâne fără obiect pentru funcţia de director general. Pentru restul funcţiilor scoase la concurs ordinul rămâne valabil, pentru că nu încalcă Legea 21/1990. Însă trebuie remarcat că ordinul lui Chiuariu ar putea fi lo­vit în întregime de nulitate, pentru că el a fost semnat la 12 decembrie, iar fostul ministru şi-a prezentat demisia la 10 decembrie, de­mi­sie ce a fost acceptată de pre­mierul Tăriceanu la 11 decembrie.

ONRC nu are conducere legală de mai bine de o lună, ceea ce-i perturbă activitatea. Potrivit regulamentului publicat în Monitorul Oficial, concursul nu presupune probă scrisă, ci doar selecţia dosarelor candidaţilor şi un interviu care va fi susţinut în faţa unei comisii, a cărei componenţă va fi stabilită prin ordin de ministrul Justiţiei. Posturile au rămas va­cante la finele lunii noiembrie a anului trecut, când foştii directori Eugen Ghiulea şi Lucia Topor au fost revocaţi în urma unei inspecţii a secretarului de stat din Ministerul Justiţiei, Gheorghe Mocuţa. Ei au fost acuzaţi că au alocat sume “exage­rate” din veniturile ONRC pentru plata salariilor, precum şi că au în­cărcat organigrama cu prea multe funcţii de conducere. Aceştia au dat în judecată Ministerul Justiţiei, cerând suspendarea executării ordinului prin care au fost revocaţi din funcţii, spunând că salariile şi organigrama au fost stabilite de Ministerul de Justiţie.

daniela.ivan@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: economic comertului