Lucrările de construcţie a hidrocentralei de la Islaz vor începe în 2010 şi urmează să fie încheiate într-un interval de patru ani, valoarea totală a investiţiei, care va fi acoperită de Hidroelectrica în principal prin credite comerciale, fiind estimată la aproximativ 300 milioane de euro, faţă de 125 milioane de dolari în 2003.
Zona în care urmează să fie construită hidrocentrala, lângă comuna Islaz (judeţul Teleorman), a fost vizitată, vineri, de premierul interimar, Emil Boc, şi ministrul interimar al Economiei, Adriean Videanu.
Directorul general al Hidroelectrica, Mihai David, le-a spus celor doi oficiali că au fost îndeplinite toate condiţiile pentru începerea proiectului, dar că mai sunt unele probleme în relaţia cu Ministerul Mediului, pentru obţinerea avizului de mediu. El a fost asigurat de Videanu că a discutat cu ministrul interimar al Mediului, Elena Udrea, şi că problema a fost rezolvată, astfel încât procedurile de organizare a licitaţiei pentru selectarea constructorului să poată fi lansate încă de săptămâna viitoare.
Tărăgănări de şase ani
Proiectul hidrocentralei de la Islaz a fost iniţiat în 2003, când a fost inaugurat amplasamentul, dar amânat timp de şase ani, motivul invocat pe parcursul timpului de autorităţile locale fiind exproprierile şi numărul mare de autorizaţii necesare.
"Acum, intenţia este ca lucrările să înceapă în 2010, după selectarea prin licitaţie a constructorului, şi să fie încheiate în aproximativ patru ani, valoarea totală a investiţiei fiind estimată la 300 milioane de euro", a declarat Mihai David.
Suspiciuni la preţ
Între timp, costurile hidrocentralei au crescut foarte mult, de la 125 milioane de dolari, cât era estimat proiectul în 2003, până la 300 milioane de euro anunţaţi acum.
Potrivit directorului Hidroelectrica, fondurile aferente proiectului vor fi asigurate prin credite comerciale contractate de companie, eventual şi cu sprijinul constructorilor care vor derula lucrarea.
Hidrocentrala de la Islaz, aflată în proprietatea Hidroelectrica, este primul proiect de tip "greenfield" în domeniul amenajărilor hidroenergetice demarat în România după 1989.
Centrala va întregi sistemul de hidrocentrale dintre Slatina şi Dunăre şi va avea o putere instalată totală de 28,8 MW, urmând să genereze o cantitate de energie electrică de circa 100 GWh/an. La aceasta se va adăuga o producţie de aproape 350 GWh/an, realizată prin pomparea apei din Dunăre.
Centrala hidroelectrică Islaz face parte dintr-un program de dezvoltare regională aprobat de Guvern în anul 2002.
Citește pe Antena3.ro