x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Hidroelectrica a denunţat contractele cu Alpiq Romenergie şi Alpiq Industries. Acestea alimentau companii ca Dacia, Michelin şi Arctic Găeşti

Hidroelectrica a denunţat contractele cu Alpiq Romenergie şi Alpiq Industries. Acestea alimentau companii ca Dacia, Michelin şi Arctic Găeşti

de Daniel Ionaşcu    |    20 Iul 2012   •   14:38
Hidroelectrica a denunţat contractele cu Alpiq Romenergie şi Alpiq Industries. Acestea alimentau companii ca Dacia, Michelin şi Arctic Găeşti

Hidroelectrica a denuntat azi contractele incheiate cu Alpiq Romenergie si Alpiq Industrie, a declarat pentru Jurnalul National Remus Borza, partener la firma Euro Insol, administratorul judiciar al insolventei Hidroelectrica.

Cele doua contracte au generat din 2006 pierderi de 850 de milioane de lei pentru companie, scrie Mediafax. Anul trecut, Alpiq Romenergie a preluat 1,57 TWh cu 204 milioane de lei de la Hidroelectrica iar Alpiq Romindustries a primit 1 TWh cu 130 milioane de lei. Pretul mediu pe MWh de energie preluata a fost de 130 de lei, putin peste costul de productie de 125 lei/MWh.

Principalii clienti ai Alpiq Romenergie sunt Dacia- cel mai mare exportator al tarii, dar si producatorii de componente auto Michelin Cord , Slivania Zalau si KOYO SA.

Alpiq Romindustries are drept clienti companii de talie mai mica: Arctic Gaesti, Holzindustrie Schweinhofer, Kronospan, Gerom Buzau, Matizol Ploiesti sau Moldomin Moldova Noua.

Borza a mai declarat ca luni va avea loc o noua runda de negocieri cu Energy Holding, marti vor urma Electrocarbon si Elsid iar ulterior se va negocia iarasi cu Alro.

Sageti catre Chitoiu
Administratorul judiciar a trimis cateva sageti si catre Daniel Chitoiu, ministrul Economiei, care a declarat ca cel tarziu in luna noiembrie Hidroelectrica va iesi din insolventa. "Nu vad fezabila hotararea inchiderii insolventei in doua luni. Ar parea amatorist", a acuzat Borza. El a completat ca in primul semestru Hidroelectrica a inchis cu pierderi din exploatare de 8,7 milioane de lei si cu alte 160 de milioane de lei pierderi financiare.

Anterior, compania a denuntat un contract cu Europec si alte doua cu Energy Financing Team (EFT).

×